ZIUA PNEUMOLOGIEI ROMÂNEŞTI

România are la ora actuală aproximativ 1 milion de pacienţi astmatici, 5 milioane de potenţial bronşitici* şi mai bine de un sfert din populaţie (27%) cu dependenţă nicotinică, reiese din cifrele Societăţii Române de Pneumologie (SRP). Tocmai de aceea, anul trecut, cu ocazia unei manifestări ştiinţifice, o companie farmaceutică importantă şi SRP au lansat propunerea de înfiinţare a unei Zile a Pneumologiei Românesti, pe 3 octombrie.

Motivaţiile unei astfel de zile derivă, în primul rând, din presiunea pe care o pune prevalenţa în creştere a unor afecţiuni cronice non transmisibile precum: bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC), astmul bronşic, bronşiectaziile, fibrozele interstiţiale ş.a.

„ÃŽn condiÅ£iile în care asistăm la o îmbătrânire a populaÅ£iei pe mapamond, care nu poate fi trecută cu vederea nici la noi în Å£ară, la poarta specialităţii bat insistent o multitudine de boli infecÅ£ioase ÅŸi non infecÅ£ioase, iar implicarea specialiÅŸtilor noÅŸtri, ca ÅŸi responsabilitatea lor, este imensă”, este de părere Prof. Florin MihălÅ£an, preÅŸedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Pneumologii sunt cei care se află în prima linie în lupta de control a tuberculozei, unde toate curbele de prevalenţă şi mortalitate indică o scădere. Pentru celelalte forme de pneumonii, bronşite şi traheobronşite acute, filtrul organizat de medicii pneumologi chiar funcţionează cu succes, atât în ambulatorii, cât şi în spitale.

SpecialiÅŸtii pneumologii sunt angrenaÅ£i în activităţile din cadrul a trei programe naÅ£ionale: de control al tuberculozei, de tratament al hipertensiunii pulmonare ÅŸi cel “Stop Fumat”. Totodată, pneumologii au fost în prima linie în realizarea depistărilor active de BPOC sau astm bronÅŸic, în cadrul campaniilor gratuite de spirometrie, organizate deja de 4 ani, cu ocazia marcării la nivel mondial a Zilei BPOC sau a celei a Astmului BronÅŸic. 

O activitate utilă spre care au fost concentrate eforturile pneumologilor din România, este cea de formare medicală continuă: prin ateliere de somnologie, de bronhologie ÅŸi tabacologie - cu participare interdisciplinară – prin forme moderne de educaÅ£ie – cum ar fi cursurile  de e-learning, un amplu proiect cu fonduri structurale europene, primul de acest gen din Romania, ÅŸi prin colaborările regulate cu alte Societăţi ÅŸi AsociaÅ£ii Profesionale medicale: Societatea de Alergologie ÅŸi Imunologie, cea de Cardiologie ÅŸi cea de Medicină Internă. Rezultatele acestor colaborări sunt ghidurile de tabacologie, de cancer bronhopulmonar, protocoalele de BPOC ÅŸi de astm bronÅŸic.

“Sigur că mai rămân încă multe probleme de rezolvat” spune Prof. Florin MihălÅ£an. „Dacă ne gândim că accesabilitatea la aparatură modernă nu este încă pe măsura necesităţilor, că migraÅ£ia de materie cenuÅŸie subÅ£iază îngrijorător rândurile specialiÅŸtilor în pneumologie, că numărul de rezidenÅ£i care nu găsesc un loc de muncă este în creÅŸtere, totul capătă un accent grav. Există însă entuziasmul colegilor ÅŸi modul  lor de implicare, de la liderii de opinie până la fiecare dintre membrii acestei specialităţi medicale, care merită să fie subliniate cu ocazia acestui eveniment. Adresez tuturor mulÅ£umirile mele pentru modul în care au înÅ£eles să contribuie, să se implice ÅŸi să facă front comun, în încercarea de stopare ÅŸi control al tuturor acestor afecÅ£iuni respiratorii, indiferent din ce zonă vin”, încheie preÅŸedintele SRP.

* Un studiu realizat de Institutul Marius Nasta, pe un eÅŸantion reprezentativ de 9638 subiecÅ£i, cu vârsta de peste 40 de ani, relevă că peste jumătate dintre aceÅŸtia (4930) sunt în pericol să dezvolte Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Această boală are o prevalenţă de 9.7% (2.18) în studiul citat (15.7% la bărbaÅ£i, 3.9% la femei). Vârsta medie a pacienÅ£ilor cu BPOC este de 56 de ani la bărbati ÅŸi de 46 de ani în cazul femeilor.

Sursa: Deci se poate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu