Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” nominalizat pentru premiul “Cel mai bun spital” din partea Europe Bussiness Assembly (EBA) din Marea Britanie


Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti reprezentat de Acad. Dan Mircea Enescu, în calitate de manager, a fost nominalizat de către Europe Bussiness Assembly (EBA) din Marea Britanie pentru premiul “Cel mai bun spital”, decernarea distincţiilor având loc în cadrul Achievements Forum pe data de 21 aprilie 2015, in Londra.

“Spitalul nostru a fost nominalizat în urmau nor sondaje statistice, date obţinute de la conferinţe şi corporaţii, media de specialitate, expoziţii medicale etc. La selecție s-a ținut seama de înalta calificare a personalului, dotarea instituției cu echipamente moderne, declarații pozitive ale pacienților, acreditări naționale și internaționale şi punerea în aplicare a unor noi metode şi tehnologii de tratament”, a subliniat Acad. Dan Mircea Enescu. 

Tot în cadrul aceleiaşi manifestări Acad. Dan Mircea Enescu a fost nominalizat de către Comitetul Socrate pentru premiul internațional “Cel mai bun manager” din domeniul sanitar. Aceasta este o recunoaștere a excelentei reputații, a experienței profesionale remarcabile (oferirea de metode de tratament sigure şi eficiente) și a managementului de succes. În virtutea acestei nominalizări, Acad. Dan Mircea Enescu va figura în "Almanahul Socrate", pe site-ul EBA (http://www.summitofleaders.co.uk/en/). 

Europe Business Assembly va premia pe 21 aprilie, în cadrul Achievements Forum, cei mai buni reprezenaţi ai medicinei, ştiintei şi economiei.

Ieri, 25 februarie 2015, domnul Dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății a vizitat Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” și a fost plăcut impresionat de secția de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă care a fost modernizată și reabilitată. De asemenea, domnul ministru Bănicioiu s-a declarat mulțumit de stadiul lucrărilor de la noul Centru de chirurgie cardio-vasculară și Unitatea de Primiri Urgente care vor fi finalizate în luna mai 2015 după ce vor fi echipate complet cu aparatura modernă din fondurile Ministerului Sănătății.
Achievements Forum este o platformă interactivă de colaborare internaţională. La eveniment participă oameni de afaceri, finanţatori, diplomaţi, lideri ai camerelor de comerţ, asociaţii de afacerişi sindicate profesionale din peste 60 de ţări.  
European Business Assembly este o corporație independentă de colaborare economică, socială și umanitară și a fost fondată în Oxford, Marea Britanie în anul 2000.

Conferința națională interdisciplinară “Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D.): 3 provocări care necesită o abordare interdisciplinară” 24-25 aprilie 2015, București


Compania de comunicare medicală Houston NPA organizează pe 24 și 25 aprilie la București Conferința Națională Interdisciplinară “Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D.): 3 provocări care necesită o abordare interdisciplinară”. 

Conferința are ca obiective facilitarea dezbaterilor între specialiștii implicați în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu tulburări de sănătate mintală, precum și furnizarea informațiilor legate de diagnosticul precoce al celor mai frecvente tulburări de acest gen la nivelul cabinetului medicului de familie.

Manifestarea științifică presupune o serie de dezbateri și prezentări în plen dedicate cadrelor medicale și profesioniștilor în sănătate (vineri 24 aprilie, orele 14-20 și sâmbătă 25 aprilie, orele 09-14) susținute de lectori de elită din mai multe specialități medicale implicate în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu tulburări de sănătate mintală.  

La eveniment sunt așteptați peste 250 participanți: medici (medicină de familie, psihiatrie și psihiatrie pediatrică în principal, dar și medici din alte specialități (expertiza medicală a capacității de muncă, reabilitare medicală, geriatrie și gerontologie, neurologie, boli metabolice, endocrinologie, medicină internă etc), deoarece afecțiunile psihice afectează foarte des pacientul și din punct de vedere somatic, fiind frecvent asociat bolilor cronice, iar medicii specialiști care îi tratează pe acești pacienți trebuie să cunoască implicațiile și complicațiile tulburărilor de sănătate mintală și să colaboreze cu medicul psihiatru; psihologi, psihoterapeuți; farmaciști; asistenți medicali/de farmacie; reprezentanți ai autorităților din domeniul sanitar. 

Evenimentul va fi creditat pentru medici, farmaciști, asistenți, psihologi. 

Printre temele care vor fi abordate: Cabinetul medicului de familie - primul popas în depistarea tulburărilor de sănătate mintală; Programe de screening pentru tulburări psihice; Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților din România; Aderența la tratament-aspectul cheie în tratamentul tulburărilor de sănătate mintală; Soluții clinice și economice pentru sistemul de sănătate mintală din România; Suicidul - problemă de sănătate publică; Noutăți în terapie; Antidepresivele și interacțiunile medicamentoase; Particularitățile depresiei la copii/adulți/vârstnici; Diagnosticul diferențial al tulburărilor de sănătate mintală; Tulburările de sănătate mintală și bolile somatice; Simptomele de discontinuare în tratamentul antidepresiv; Amputarea afectivă și depresia; Depresia: perspectiva psihoneuroendocrinologiei; Depresie și comorbidități; Comunicarea cu pacientul depresiv; Programe educaționale pentru depresie; Programul Național de Sănătate Mintală; Prezentări cazuri clinice.

Taxele de participare pentru medici și farmaciști sunt cuprinse între 120 lei și 160 lei, pentru psihologi/psihoterapeuți între 150-190 lei, iar pentru asistenți și rezidenți între 70 și 110 lei. Taxele sunt reduse până la 13 aprilie 2015! Pentru înscriere: madalina.tudorache@houston.ro , 0725.221.018, 021-317.09.43, www.despre-depresie.ro . 

În demersul de organizare a acestei conferințe Houston NPA îi invită alături pe toți cei interesați să comunice și să afle informații de actualitate despre stres, anxietate și depresie, putând astfel influența major traseul pacientului și rata de succes a tratamentului, dar și pe cei care, în calitate de lectori, parteneri și susținători ai manifestării, pot deschide cu această ocazie noi căi de dialog și de informare astfel încât impactul acestor tulburări de sănătate mintală asupra pacientului și asupra societății să fie cât mai mic. 

Despre ediția I – 2014:
Pe 23 și 24 mai 2014 Houston NPA a organizat cel mai important simpozion medical interdisciplinar dedicat în exclusivitate depresiei - Conferința “Impactul sindromului depresiv asupra pacientului și asupra societății”. Manifestarea a reunit peste 330 participanți, confirmând nevoia de informare a comunității medicale asupra subiectului care este unul extrem de complex. Pe agenda evenimentului s-au aflat teme de actualitate, acestea fiind susținute cu entuziasm de lectori de elită din mai multe specialități implicate în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu depresie, care au făcut posibilă înalta ținută științifică și au asigurat originalitatea programului, atât de apreciat de cei care au luat parte la lucrări. Au fost acordate 12 puncte pentru medici și farmacisti, 9 pentru asistenți și 5 pentru psihologi. Programul ediției 2014 poate fi consultat accesând următorul link - http://despre-depresie.ro/program/ 

Contacte:
  • Manager Proiect: Simona Oprea - PR Manager Houston NPA, simona.oprea@houston.ro , 0733.076.381.
  • Inscrieri: Madalina Tudorache - Coordonator evenimente Houston NPA, madalina.tudorache@houston.ro , 021-317.09.43; 0725.221.018.
  • Site eveniment: www.despre-depresie.ro 
  • Pagina eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/900624376656266/ 




Fundaţia Română a Inimii cere autorităţilor o legislaţie actualizată şi o finanţare adecvată pentru prevenţia bolilor cardiovasculare


De Ziua Naţională a Prevenţiei, luăm atitudine pentru sănătatea inimii Fundaţia Română a Inimii cere autorităţilor o legislaţie actualizată şi o finanţare adecvată pentru prevenţia bolilor cardiovasculare

Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie celebrează, sâmbătă, 14 februarie 2015, Ziua Naţională a Prevenţiei Cardiovasculare, eveniment ce are drept scop promovarea sănătății prin încurajarea unui stil de viață cu accent pe activitatea fizică în scop recreactiv.

Cu această ocazie, Fundaţia Română a Inimii cere autorităţilor o legislaţie actualizată şi o finanţare adecvată pentru prevenţia bolilor cardiovasculare. Demersul Fundaţiei Române a Inimii vine ca urmare a faptului că România se află printre ţările cu cea mai ridicată incidenţă a cazurilor de boli cardiovasculare.

Conf. Dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, a declarat: „Suntem aici pentru a reaminti autorităţilor că vorbim de o prioritate majoră. Suntem aici pentru a solicita o legislaţie actualizată şi o finanţare adecvată, care să asigure identificarea precoce şi tratamentul eficient al celor la risc; doar astfel vom asigura menţinerea unei tendinţe pozitive în controlul bolilor cardiovasculare şi vom putea reduce decalajul actual faţă de alte ţări europene”.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces atât în România, cât şi la nivel mondial, 17,3 milioane de oameni fiind ucişi anual de aceste afecţiuni, iar numărul deceselor este de aşteptat să crească la 23,6 milioane până în 2030, potrivit unui raport al American Heart Association.

“Prevenţia este calea cea mai eficientă pentru reducerea mortalităţii şi morbidităţii cardiovasculare. Este datoria noastră, a tuturor celor ce activăm în serviciile medicale, în învăţământ, în mişcarea sportivă sau în mass-media să asigurăm informarea corectă a populaţiei privind factorii de risc şi să promovăm un stil de viaţă şi alimentar sănătos”, a adăugat Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

În categoria bolilor cardiovasculare intră mai multe afecţiuni, printre care: cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm, miocardita, pericardita şi endocardita. Toate acestea pot duce în final spre tabloul sever de insuficienţă cardiacă.

De altfel, încă mulţi români sub 45 de ani mor din cauza unor afecţiuni ale inimii, iar diabetul zaharat, care are un factor major de risc cardiovascular, afectează aproape 12% din populaţia adultă a României.

Fumatul, alimentaţia excesivă (bogată în grăsimi şi dulciuri), stresul şi sedentarismul ar trebui evitate, pe cât posibil, pentru reducerea bolilor cardiovasculare. Câteva schimbări în stilul de viață pot contribui major la protejarea sănătății noastre.

Pas cu pas

Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie încurajează adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi promovează importanţa exerciţiilor fizice în menţinerea unei inimi sănătoase. De Ziua Naţională a Prevenţiei Cardiovasculare, Fundaţia Română a Inimii încurajează populaţia de toate vârstele să îşi înceapă ziua cu un set de exerciţii fizice şi cu un mic dejun sănătos.

Pas cu pas, puteţi controla factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, precum: 
  • Colesterolul 
  • Fumatul 
  • Hipertensiunea arterială 
  • Obezitatea 
  • Diabetul 
  • Lipsa activităţii fizice

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați – Fundaţia Română a Inimii, Email: office@romanianheart.ro

Oameni pentru Oameni: campanie pentru depistarea cancerului de sân


Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer împreună cu Pfizer România au ajutat 115 femei cu suspiciune de cancer de sân să-şi facă gratuit analize detaliate, respectiv mamografii sau ecografii, pentru stabilirea unui diagnostic. Femeile cuprinse în campanie sunt din mediul rural şi oraşe mici, din cinci judeţte ale ţării (Argeş, Galaţi, Ialomiţa, Prahova  şi Teleorman).

Dintre femeile participante la testări, 70% au efectuat mamografii şi 30% ecografii mamare. 

Rezultatele au fost destul de îngrijorătoare, 43% dintre femei fiind descoperite cu probleme de sănătate a sânilor. Astfel:
  • 10% dintre femei au primit recomandarea de a face biopsie şi/sau examen oncologic amănunţit
  • 33% dintre femei au primit recomandarea de a face un examen ginecologic şi endocrinologic complet

Tuturor femeilor li s-a recomandat un examen mamografic şi/sau ecografic periodic.

Campania a adus încă o dată în atenţie importanţa screening-ului în depistarea precoce a cancerului de sân, al treilea cel mai frecvent tip de cancer din România (după cancerul pulmonar  şi  cel colorectal).  Anual, în România mor 3 244 de femei din cauza cancerului de sân. O pacientă depistată însă din timp cu cancer de sân are o rată de supravieţuire de 90%.

Screening-ul cancerului presupune diagnosticul la o populaţie fără simptome, într-un stadiu precoce de boală.

Autismul poate fi detectat încă de la naștere cu testul genetic REALITY


Grupul ESPERITE lansează testul REALITY, noua generație de teste ce determină predispoziţia genetică pentru autism. REALITY este un test esențial în depistarea autismului, deoarece boala poate fi descoperită încă de la naștere. Acest lucru permite intervenţia timpurie care este abordarea cea mai eficientă în modificarea modului în care se dezvoltă autismul. REALITY este un test accesibil și de încredere, convenabil, fără risc, cu rezultate disponibile în mai puțin de 3 săptămâni. 

REALITY permite timpuriu medicilor să stabilească terapia în funcţie de profilul genetic al copilului, reducând anxietatea părinților. Intervențiile sub vârsta de 3 ani sunt benefice, profitându-se de plasticitatea crescută a creierului, se stimulează receptorii creierului la copiii cu autism să răspundă similar cu copiii fără autism. 

Intervenția timpurie îmbunătăţeşte abilităţile de comunicare, punctajele de inteligenţă, comportamentul cognitiv și de adaptare, care să permită copiilor să devină mai autonomi, să urmeze învățământul de masă și, la vârsta de adult, să obțină locuri de muncă și să trăiască independent.

Autismul este una dintre cele mai frecvente și dificil de diagnosticat tulburări ale copilariei, cu o rată de prevalență în creștere (1:150 copii în Europa), care afectează toate grupurile rasiale, etnice și socio-economice. În cazul fraţilor, posibilitatea de apariţie a autismului la copiii mai mici este de 25,9%.

Impactul economic al autismului, cu costuri anuale estimate la 283 miliarde dolari numai în SUA si Marea Britanie, dovedeşte că acesta este mai costisitor decât tratarea cancerului, a bolilor de inimă şi a accidentelor vasculare cerebrale la un loc. “Suntem buni de plată pentru costurile inacțiunii și pentru costurile “acțiunii nepotrivite”, spune Dr. David Mandell, director al Centrului de Sănătate Mintală, Politici și Servicii de Cercetare, Universitatea din Pennsylvania. “Aceste cifre arată o nevoie clară de intervenții mai eficiente pentru tratarea autismului, ideal în fragedă copilărie”, declară profesorul Martin Knapp, director al Unitaţii de Cercetare în Domeniul Serviciilor Sociale Personale, LSE.

Frederic Amar, Director General al Grupului ESPERITE: “REALITY oferă părinților și medicilor informația genetică cheie pentru a aborda mai rapid autismul prin intervenția timpurie, prin promovarea unei abordări proactive și responsabile față de ceea ce este cel mai bine pentru copil”.

Grupul ESPERITE a achiziționat drepturi exclusive de distribuţie la nivel mundial, exceptând SUA, care comercialializează  testul pentru autism IntegraGen. 

Despre Grupul ESPERITE

Grupul ESPERITE, prin societatea sa specializată în medicină de predicţie, GENOMA SA, se află în fruntea inovației tehnologice și științifice. Platforma sa genetică de multe milioane de dolari dedicată diagnosticării clinice este cea mai mare din Europa, având capacitatea de a prelucra 75.000 probe pe an. 2015 marchează începutul unei noi ere pentru medicina personalizată. 

Grupul ESPERITE conduce această schimbare de paradigmă și va comunica în scurt timp lansarea de noi teste genetice.

Grupul ESPERITE, cu acţiuni tranzacţionate la Euronext Amsterdam și Paris, este, încă din anul 2000, lider internațional în medicina regenerativă și de predicţie, activând în 40 țări, cu o rețea de 6.000 clinici în întreaga lume. Grupul ESPERITE deservește clienți în activitatea de laborator la Geneva, precum şi prelucrare și depozitare ultra-moderne în Belgia, Elveția, Germania, Dubai, Africa de Sud și Portugalia. Banca sa de celule stem de familie, Cryo-Save, are stocate aproape 275.000 probe din sânge din cordonul ombilical și țesut din cordonul ombilical.

Pentru mai multe informaţii despre Grupul ESPERITE, vizitaţi pagina web la adresele www.esperite.com, www.genoma.com, www.cryo-save.com/ro. 

ÎnRomânia, Grupul ESPERITE este prezent cu Cryo-Save.Adresa: Str. Constantin Aricescu, Nr.8, Sector 1, București, tel. 0311063165, e-mail ro@cryo-save.com.

Spitalul Monzași-a triplat cifra de afaceri în anul 2014


 Spitalul Monza, parte din grupul internațional “Policlinico di Monza” din Italia, a avut o cifră de afaceri de 9,5 milioane de euro în anul 2014, comparativ cu 3 milioane de euro în anul 2013. Numărul pacienților în Ambulatoriul de Specialitate s-a dublat față de anul anterior (12.000 în 2013, 24.000 în 2014), iar numărul intervențiilor a crescut de patru ori (de la 800 în 2013, la peste 3.000 în 2014); gradul de ocupare a spitalului a fost de 65%.În topul intervențiilor realizate se află bypass-ul aorto-coronarian, cu 126 de intervenții realizate, protezările și plastiile de valve, cu 102 cazuri tratate, și tumorile intraparenchimatoase (meningioame, neurinoame ș.a.), cu 197 de pacienți tratați.

În anul 2014, Spitalul Monza a investit 2 milioane de euro în aparatură medicală pentru deschiderea unor departamente noi: Neurochirurgie, ORL și Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

În anul 2013 aveam 100 de angajați — atât personal medical, cât și administrativ. Am încheiat anul 2014 cu 198 de angajați și aproximativ 50 de colaboratori. Ne propunem să ajungem la 300 de angajați”, a spus Carmen Drăgan, Președintele Spitalului Monza.

Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, singurul centru medical privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii într-un singur loc, a realizat anul trecut peste 500 de operații pe cord deschis, sub îndrumarea dr. Theodor Cebotaru, șef de secție Chirurgie Cardiacă.

BRAIN Institute, centrul specializat în neurochirurgie dezvoltat în parteneriat cu Spitalul Monza a fost lansat la începutul anului 2014; echipa coordonată de dr. Sergiu Stoica a realizat anul trecut 430 de intervenții.

De asemenea, Spitalul Monza a lansat în anul 2014 parteneriate cu fundații internaționale, în beneficiul copiilor cu malformații cardiace congenitale din România, precum și din țările slab dezvoltate (Kosovo, Albania ș.a.). Proiectul “Inima copiilor - Intervenții cardiace în România” se va desfășurapână în anul 2016, prețul unei intervenții fiind de cinci ori mai mic decât în Germania sau Italia. Astfel, la Cardiopediatric Center,singurul centru din România cu servicii integrate pentru tratamentul afecțiunilor inimii la copii, echipa coordonată de dr. Mircea Cotul, șef de secție Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică, va realiza 36 de intervenții; una din patru intervenții fiind finanțată de Fundația Monza. 

“Pentru anul 2015 ne așteptăm la venituri de 12 milioane de euro, un număr de 30.000 de pacienți în ambulatoriu și în jur de 4.000 de intervenții. Vom investi 1.5 milioane de euro în aparatură și în lansarea unor proiecte noi: Cardiostructural Clinic, secția de urologie și cea de chirurgie toracică”, a spus Luca Militello, Directorul General al Spitalului Monza.

Cardiostructural Clinic, centrul coordonat de Conf. Dr. Șerban Bălănescu, șef de secție Cardiologie Intervențională, a fost lansat la începutul anului 2015. În cadrul acestui centruse vor realiza intervenții cardiovasculare structurale de excelență, respectiv se vor trata defectele anatomice ale inimii pe cale endovasculară sau prin intervenții hibride (care îmbină procedurile intervenționale și chirurgicale minim-invazive). Scopul acestui centru, primul de acest fel în România, este reducerea riscului operator la pacienții cu boli cardiovasculare complexe (de la naștere sau dobândite) prin realizarea unor intervenții minim-invazive, fără deschiderea toracelui și oprirea inimii.

Al 41- lea Congres Național al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice – Perspective și provocări în diabetul zaharat



Dinamism, cercetare, studii, știință, educație, implicare – acestea sunt cuvintele cheie sub care se va desfășura în acest an cel de-al 41-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Evenimentulva avea loc în perioada 20-23 mai 2015, la Sibiu (Hotel Ramada) și va avea catemă principală: perspective și provocări în diabetul zaharat. 


Ediţia din acest an va reuni nume mari ale diabetologiei internaţionale împreună cu reputaţi medici diabetologi din România, care vor susţine timp de patru zile sesiuni şi workshop-uri de dezbatere a principalelor teme legate de diabet şi complicaţiile sale.Scopul manifestării ştiinţifice este de a facecunoscute şi de a identifica, printr-un efort comun,cele mai bune metode de prevenţie, educaţie, tratament şi control în diabet.

Totodată, congresul din acest an inovează prin introducerea a trei sesiuni comune cu alte societăţi medicale din zona diabetului la nivel internațional:European Association for study of Diabetes (EASD), Societatea Maghiară de Diabet, Societatea Sârbă de Diabet.

„Ne dorim ca şi la cel de-al 41-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice să vă întâmpinăm cu un program ştiinţific interesant, informativ şi educativ, care să se ridice la nivelul exigenţelor dumneavoastră profesionale. Importanţa şi nivelul ştiinţific al manifestării vor fi date şi de notorietatea speakerilor prezenţi la eveniment. De asemenea, faptul că vom avea alături de noi experţi străini într-un număr mare ne onorează, ne bucură şi ne responsabilizează să avem o reuniune ştiinţifică de cea mai înaltă calitate.”a declarat prof.univ.dr. Maria Moţa, Preşedinte Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.      

Congresul Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice aduce în prim plan o tematică bogată şi de maximă importanţă pentru practicienii români: prevenţia bolilor metabolico-nutriţionale şi a sindromului cardio–metabolic, impactul şi riscurile obezităţii, tratamentul pacienţilor cu diabet în secolul XXI, reducerea riscului cardio-vascular şi al hipoglicemiei, precum şi dezbateri privind noile tehnologii folosite în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat. 

Înregistrarea pentru participare în cadrul evenimentului se face online, completând formularul publicat pe site-ul Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (www.societate-diabet.ro). 
Validarea înscrierii va fi efectuată după confirmarea achitării taxei de participare. 

Evenimentul va fi creditat cu puncte (EMC).
Mai multe informaţii pe:www.societate-diabet.ro/Congres2015

Management eveniment: Sănătatea Press Group – expertul tău în comunicare pe domeniul medical

Contact: Diana Nanciu, Coordonator eveniment, 0733.011.109, pr@sanatateapress.ro