Amintiri din interiorul corpului.Expozitia foto-senzorială „Gentle Violence”, Muzeul National Brukenthal

                                                      
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu va găzdui, între 5 si 28 septembrie, expoziţia foto-senzorială „Gentle Violence", un proiect de pionierat în domeniul artei şi medicinei, dedicat fotografiei artistice în domeniul medical, şi care prezintă imagini din culisele unui „spectacol cu casa închisă”: OPERAŢIA PE INIMĂ. 

Vernisajul are loc vineri, 5 septembrie, începând cu ora 17:00, în incinta Muzeului National Brukenthal, Casa Albastră, Sala Multimedia (Piata Mare, nr.5, Sibiu). 

Interiorul corpului este o lume ascunsă si închisă. Gândul de a-l pătrunde face ca mintea să proiecteze imagini legate de moarte si carnaj. E sânge acolo. Nu e de pătruns. Incursiunea în propriul corp este gestul de maximă intimitate, cu nivelul cel mai ridicat de intruziune, dar pe care îl încredintăm unui om necunoscut: chirurgul. Amintirile si memoria momentului nu se mai înregistrează în constienta adormită. Un întreg mister este mentinut în jurul acestor spectacole cu casa închisă: operatiile. Nu stim niciodată ce se întâmplă în spatele usilor albe. Când trecem de ele, pentru noi este deja întuneric. Cu toate acestea, corpul sub lumina lămpilor scialtice este investit cu o aură divină. În timp ce pacientul îsi petrece orele într-un somn indus, înăuntrul si în afara corpului său, chirurgii derulează un film fascinant, dominat de culori vii, sunete si gesturi elegante. Mâinile medicilor par o extensie a „mâinilor” lui Dumnezeu. Rolul meu este să aduc amintiri din întuneric, din corpurile închise ale oamenilor, din sălile de operatie sterile, fără ferestre, fără alte porti către lume în afară de fotografii.
Cristina Bobe


„Gentle Violence" prevede o serie anuală de expoziţii, anul 2014 fiind dedicat inimii. Imaginile, care oferă o metaforă vizuală pentru ceea ce chirurgii numesc a fi o operaţie „frumoasă", vor fi însoţite de expunerea unor piese anatomice (inimi), precum şi de o coloană sonoră ce recompune atmosfera din sala de operaţie, într-o manieră inedită. Vizitatorii vor putea, astfel, să înţeleagă chirurgia din perspectiva medicului pasionat de profesia sa, dar şi a pacientului care doreşte să ştie ce se întâmplă cu el în cele mai intime momente ale vieţii sale. 

Conceptul si fotografiile sunt realizate de Cristina Bobe (www.cristinabobe.com), artist vizual, initiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România (www.fotografiemedicala.ro), lansată cu ocazia evenimentului TEDMED Live Iasi 2013. Dr. Horia Muresian (www.horiamuresian.com), seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgentă din Bucuresti, anatomist si expert al fotografiei medicale a cordului, va expune, de asemenea, o serie de imagini inedite ale inimii si structurilor sale delicate, iar artistul Sebastian Florea va oferi o interpretare acustică a atmosferei din sala de operatie, printr-o coloană sonoră ce redă perceptia pacientului ca spectator pasiv la propria interventie chirurgicală. Curatorul expozitiei este Laura Coltofean, Muzeul National Brukenthal. 

Tot în cadrul proiectului, pe 6 septembrie, începând cu ora 10:30, librăria Habitus (Piata Mică, nr. 4, Sibiu) va găzdui o conferintă cu tema „Fotografia medicală – tehnici, echipamente, utilizări”, la care sunt invitati atât medici, cât si fotografi, pentru a discuta despre echipamentul necesar fotografierii în diferite situatii impuse de interventiile chirurgicale, ce este fotografia medicală si de ce este ea un instrument util în practica medicală, cum se realizează etc. 

Realizat în parteneriat cu Foto MEDICAL, prima platformă online de fotografie medicală din ţară, evenimentul se desfăşoară sub auspiciile Ministerului Sănătăţii, ale Colegiului Medicilor din România şi în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie.

 * Pentru a reda fotografiei medicale notorietatea pe care o merită, în 2013 a fost creată prima platformă online de fotografie medicală din România, Foto MEDICAL, un spaţiu care pune în legătură mai multe categorii de profesionişti (medici, fotografi, antropologi medicali şi scriitori şamd), pentru ca împreună să ofere publicului larg o înţelegere mai bună asupra universului medical dar, mai ales, pentru a aduce un plus de valoare sistemului de sănătate din România, prin promovarea interdisciplinarităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu