În cinstea Zilei Rinichiului, bea un pahar cu apa!


Ziua Mondială a Rinichiului împlineşte 10 ani!Sărbătoriţi alături de noi dăruind un pahar cu apă!

Joi, 12 Martie 2015, am sărbătorit a 10-a aniversare a Zilei Mondiale a Rinichiului, cea mai importantă sărbătoare dedicată sănătăţii rinichilor. Ziua Mondială a Rinichiului este organizată în România de Societatea Română de Nefrologie, organizaţie știinţifică şi profesională a medicilor şi studenţilor în medicină având preocupări în domeniul nefrologiei, inclusiv dializă şi transplant renal.

„În condiţiile în care 10% din populaţia globală suferă de o afecţiune renală, avem un drum lung de parcurs pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele reprezentate de acestea. Activităţile de Ziua Mondială a Rinichiului au ca scop atragerea atenției asupra importanței sănătății rinichilor și reducerea frecvenței și impactului afecțiunilor rinichilor și ale bolilor asociate în rândul populației.Boala cronică de rinichi poate fi detectată prin teste simple: examen de urină, pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină şi test de sânge, pentru măsurarea nivelului de creatinină serică”, a declarat Prof. Dr. Adrian Covic, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

Boala cronică de rinichi, al cărei impact este de aşteptat să crească cu 17% în următorul deceniu, este acum recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o problemă de sănătate publică.

De Ziua Mondială a Rinichiului, Societatea Română de Nefrologie a organizat Joi, 12 Martie 2015, la Iaşi, o serie de evenimente cu scopul de a celebra rinichii sănătoşi, de a promova măsurile de prevenţie a afecţiunilor renale şi de a reduce impactul acestora în rândul populaţiei generale. Astfel, Societatea Română de Nefrologie a demarat o amplă campanie de comunicare ce va include: promovare clip animat ce prezintă importanţa rinichilor sănătoşi, campanie de comunicare pe reţelele de socializare, concursuri pe Facebook.

Desfăşurare eveniment, Joi, 12 Martie 2015:
 • Conferinţă de Presă la Iaşi
 • „Marşul Rinichilor Sănătoşi” pe traseul Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" – Piaţa Unirii, Iaşi
 • La intrarea în Parcul Copou din Iaşi vom amenaja o zonă dedicată unde medici specialişti vor măsura tensiunea şi glicemia trecătorilor si vor oferi informaţii medicale.

Ţinând cont de cele prezentate mai sus, de Ziua Mondială a Rinichiului, vă invităm să vă începeţi ziua bând un pahar cu apă şi dăruind unul familiei şi prietenilor voştri. Acesta este atât un gest simbolic cât şi un punct de plecare și un apel pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile şi pericolele bolii de rinichi. Hidratarea este esenţială în buna funcţionare a rinichilor.

Potrivit statisticilor, 1 din 10 oameni suferă de o afecțiune a rinichilor și anual milioane de oameni mor ca urmare a complicațiilor cauzate de boli de rinichi. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea.

Potrivit Asociației Transplantaților din România, în 2013, 728 de persoane erau pe lista de aşteptare prentru transplant renal, iar 9.500 erau în program de dializă.

Asociația are în prezent peste 1.700 membri (din țară și din diaspora, cu toate tipurile de transplant), din care circa 1.500 sunt pacienți cu Insuficiență Renală Cronică stadiu terminal tratată prin transplant renal sau dializă și reprezintă circa 14.000 de pacienți cu transplant (circa 3.500) și nevoie de transplant (pacienți aflați pe listele de așteptare și pacienți în programul de dializă)”, a declarat Amali Teodorescu, vicepreşedintele Asociației Transplantaților din România.

Ziua Mondială a Rinchiului își propune să crească gradul de conștientizare a faptului că boala de rinichi este una frecventă, extrem de periculoasă, dar tratabilă dacă este depistată la timp.

Campania noastră poate fi urmărită aici: www.facebook.com/ZiuaMondialaaRinichiului?ref=tn_tnmn

Aveţi grijă de sănătatea rinichilor voştri! Urmaţi cele 8 reguli de aur!
 1.  Eliminaţi sedentarismul! Adoptaţi un stil de viaţă activ
 2.  Păstraţi-vă nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale
 3.  Consumaţi o cantitate suficientă de apă
 4.  Păstraţi-vă valorile tensiunii arteriale de 12/8
 5.  Adoptaţi o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate
 6.  Menţineţi-vă o greutate corporală normală
 7.  Nu fumaţi
 8.  Reduceţi pe cât posibil consumul de sare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu