Aproximativ 700 participanti la a IV-a editie a congresului national bolile cronice netransmisibile

Unul dintre cele mai importante evenimente pluridisciplinaredin peisajul medical românesc, Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile, a reunit în cele 2 zile de eveniment, aproximativ 700 de participanți și aproape 30 de reputați lectori din domeniul cardiovascular, al diabetului zaharat, al neurologiei, al pneumologiei și al oncologiei. 

Formatul a fost oarecum diferit față de alți ani, deoarece am dorit să fim tot timpul împreună, să nu ne mai despărțim în ateliere de lucru, pentru că pluridisciplinar nu înseamnă să fie multe săli, ci să fim adepții aceluiași concept” a declarat prof.univ.dr. Nicolae Hâncu, Co-președinte congres.


În prima zi a evenimentului a fost prezentată situația actuală din punct de vedere epidemiologic a bolilor cronice netransmisibile, dar și proiecte și inițiative, pe fiecare specializare în parte, în vederea prevenirii îmbolnăvirii, a reducerii numărului de persoane diagnosticate cu boli cronice netransmisibile și a ținerii sub control a acestor afecțiuni.Tot în cadrul primei zile a fost lansată, către toate societățile științifice interesate, propunerea formării unui Grup de Educație Terapeutică  în Bolile Cronice Netransmisibile (GET-BCN), prin care să fie reunite toate eforturile în domeniul educației terapeutice. Mai mult, se dorește ca în acest mod să se realizeze o mai bună gestionare a acestor patologii de către pacienți și familiile lor.

“Sunt convins că acestea sunt ocazii foarte utile nu neapărat pentru liderii de opinie care participă la genul acesta de manifestări, dar,mai ales, pentru cei mulți care vin și ascultă și care de fapt sunt ținta încercărilor noastre de a transmite niste mesaje pe care la rândul nostru le primim de la OMS sau alte foruri europene” a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
A doua zi a evenimentului s-a focusat pe strategiile de prevenție prezentate despecialiștiiimplicațiîn combaterea bolilor cronice netransmisibile, de la prevenția primară și aspecte particulare ale bolilor cronice netransmisibile, până la prezentarea metodelor de prevenție secundară a acestor afecțiuni. De asemenea, nu a fost uitat nici rolul medicului de familie, ca liant între specialiștii în boli cronice netransmisibile.

„Numai cu ajutorul profesioniștilor în cardiologie, neurologie, diabet, obezitate, pneumologie și oncologie putem limita agresivitatea acestor boli. Ținta este să le prevenim bineințeles, ținta este să le reducem și acest lucru nu se poate face decât printr-o foarte puternică relație între medic și pacient, între societate și medici, între modul în care transmitem oamenilor metodele de preventie și tratament” a declarat Acad. Maya Simionescu, Co-președintele manifestării.

Evenimentuls-a desfășurat în perioada 27-28 februarie 2015, a fost organizat științific de Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și s-a desfășurat sub egida Academiei Române, secția de Științe Medicale.

Parteneri de argint: Abbott, Terapia Ranbaxy
Parteneri: Berlin Chemie, Sanofi, Worwag Pharma, Becel, Secom
Management eveniment: Sănătatea Press Group

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu