Ai diabet? Când ți-ai testat ultima oară rinichii?


Specialiștii atrag atenția că aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat vor face boală cronică de rinichi în cursul vieții, drept urmare testarea periodică a funcțiilor renale reprezintă un pas esențial în vederea diagnosticării precoce a afecțiunii care, de multe ori, nu are simptome, dar poate evolua rapid. De asemenea, prevenția joacă un rol important, în contextul în care, în anumite cazuri, boala cronică de rinichi poate fi prevenită prin respectarea unor reguli de stil de viață sănătos. 

Studiul PREDATORR arată că România se confruntă cu o situație îngrijorătoare - aproximativ 1.3 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi. Cele mai predispuse persoane la a dezvolta boală cronică de rinichi sunt cele care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate, dislipidemie, iar, în unele cazuri, această afecțiune poate fi moștenită din familie.  

„Fiecare persoană cu diabet zaharat ar trebui să facă screening periodic pentru boală cronică renală, la fel cum fiecare persoană cu boală cronică renală ar trebui să testeze dacă are diabet, deoarece, din păcate, de multe ori cele două boli cronice se condiționează reciproc. Având în vedere că este vorba de niște afecțiuni pe care persoana le va avea toată viața, este extrem de importantă diagnosticarea cât mai timpurie a lor, pentru a controla cât mai bine progresia acestora.”, a declarat prof. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale. 

Boala cronică de rinichi este diagnosticată în urma unui screening prin care se estimează rata de filtrare glomerulară (funcția renală) și/sau se determină albuminuria (prezența proteinelor în urină). Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să efectueze aceste teste cel puțin o dată de pe an. În cazul celor care suferă de hipertensiune arterială, testarea funcției renale include, de asemenea, estimarea ratei de filtrare glomerulară prin intermediul ureei și creatininei, iar screening-ul ar trebui realizat, de asemenea, periodic. 

„Dat fiind numărul extrem de mare de persoane care suferă de boală cronică de rinichi în România, conform datelor societăților științifice de profil, putem privi această afecțiune drept problemă de sănătate publică. În acest context, un stil de viață sănătos drept modalitate de prevenție, screening-ul și diagnosticul precoce sunt esențiale.”, a punctat prof.dr. Alexandru Rafila, expert în politici de sănătate publică. 

În ceea ce privește prevenția bolii cronice de rinichi, specialiștii recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos:
  • Faceți exerciții fizice moderate, conform recomandării medicale.
  • Controlați nivelul de zahăr din sânge.
  • Monitorizați tensiunea arterială.
  • Mâncați sănătos.
  • Reduceți consumul de sare.
  • Mențineți greutate corporală sub control.
  • Consumați lichide (aproximativ 1.5 – 2 litri de apă pe zi).
  • Nu fumați.
  • Evitați automedicația.
  • Cereți sfatul medicilor.

Aceste informații au fost prezentate în cadrul conferinței de presă „Boala cronică de rinichi, un pericol iminent pentru persoanele cu diabet zaharat”, organizată de Asociația pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale. 

www.asrmn.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu