Aproape 8 din 10 femei din România rurală nu au efectuat niciodată un control medical al sânilor


11.5 % dintre femeile care au beneficiat de controale medicale gratuite în cadrul campaniei « Nu am făcut destul » au fost depistate cu probleme la sân

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer au desfăşurat, în perioada octombrie – decembrie 2014, campania națională anuală de informare despre cancerulde sân “Nu am făcut destul”.

O componentă importantă a campaniei a fost caravana din mediul rural, în cadrul căreia au beneficiat de controale gratuite 1012 femei din judeţele Argeş, Galaţi, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. Caravana a fost realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali – voluntari în proiectul « Împreună pentru Sănătatea Rurală ». 

Pe lângă controalele medicale oferite gratuit, pe durata campaniei au fost distribuite 3000 de materiale informative cu privire la autoexaminarea sânilor, necesitatea controalelor medicale periodice și importanța prevenției cancerului de sân.

Rezultale înregistrate trag un semnal de alarmă! 
  • Din cele 1012 femei, 116 au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor, ceea ce reprezintă un procent de 11.5% din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la control. 
  • Cele mai frecvente observaţii ale medicilor au fost legate de prezenţa nodulilor la unul sau ambii sâni, formaţiuni palpabile fixe sau mobile, dure, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare sau dureri ale sânilor, secreţii mamelonare. 
  • 69% dintre femeile observate cu modificări ale sânilor au vârsta peste 40 de ani. 
  • Mai îngrijorător este faptul că 31% dintre femeile cu probleme la sân au până în 40 de ani.
  • Mai mult decat atat, 76% dintre femeile consultate de medici nu făcuseră anterior niciun control medical al sânilor, în contextul în care în România se înregistrează un procental mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) și chiar și decât cea mondială (31%).

Rezultatele obţinute în campania din acest an confirmă ceea ce noi susţinem de multă vreme : necesitatea implementării unui program național de screening pentru cancerul de sân. Și nu ne vom opri până când nu vom obţine acest lucru” a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). ” FABC și Liga Română de Cancer își propun să continue acest proiect și în anul 2015”,mai spune dl. Irimia.

Despre cancerul de sân

Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân1.

Recomandări importante în prevenție:
  1. Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încădin adolescență, toate femeile ar trebui să își examinezelunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual.Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
  2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an dupăvârsta de 40 de ani. 
  3. Mamografia. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui săefectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Informații despre cancerul de sân și despre campania națională de informare cu privire la cancerul de sân sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro.

« Nu am făcut destul »  este o campanie de informare despre cancerul de sân inițiată de Federatia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Liga Română de Cancer, cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România, Roche Romania, Pfizer, Societatea Studenților în Medicină din Bucuresti, Împreună pentru Sănătatea Rurală, Europa FM și Radio Trinitas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu