Intervenție în premieră națională: implantare de valvă aortică printr-o incizie de 5 cm în dreptul inimii

Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, singurul spital privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii, anunță realizarea unei intervenții de excelență: implantarea transcateter de valvă aortică (TAVI) expandabilă cu balon prin abord transapical (prin vârful inimii). Pacientul de 56 de ani suferea de stenoză aortică severă, insuficiență cardiacă și disfuncție renală.

“Procedura se adresează pacienților cu stenoză aortică severă, care nu pot fi operați clasic prin chirurgie cardiovasculară, din cauza bolilor asociate care cresc inacceptabil riscul operator. Deoarece pacientul avea vasele femuraleîngustate, nu se putea face abordul prin artera femurală (din pliul coapsei), prin urmare am ales abordul transapical”, a spus conf. dr. Șerban Bălănescu, șef de secție Cardiologie Intervențională la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

“Proteza a fost introdusă printr-o mini-toracotomie (o incizie minimă de aprox. 5 cm în partea stângă a toracelui), pentru a permite accesul la nivelul vârfului inimii. Intervenția s-a realizat sub anestezie generală, fărătăierea sternului și fără oprirea inimii”, a spus dr. Theodor Cebotaru, șef de secțieChirurgieCardiovasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

Pe lângă tipul de abord, noutatea intervenției constă și într-un nou tip de valvă. În cazul abordării TAVI transfemurale, se introduce printr-un cateter (tub de dimensiuni mici) inițial un balon, care dilată valva nativă pentru a face loc protezei, apoi se introduce valva biologică auto-expandabilă. În cazul acestui nou tip de valvă, proteza conține și balonul, tehnologie care reduce trauma vasculară. Balonul este adaptat la mărimea valvei.

Intervenția a durat două ore, iar pacientul va fi externat în maximum o săptămână, comparativ cu aproximativ o lună în cazul intervenției chirurgicale clasice pentru acest tip de pacient. Trauma fiind minimă, recuperarea este imediată.Rata de succes a acestei procedură este de peste 95%.

La finalul intervenției, pacientul a fost transportat în Unitatea de Terapie Intensivă Cardiovasculară unde va fi supravegheat și detubat în primele ore după procedură. Parametrii vitali se mențin normali și starea pacientului este bună”, a declarat la conf. dr. Șerban Bălănescu.

Tratarea stenozei aortice severe și îmbunătățirea funcției cardiace prin acest tip de procedură se realizează fără a elimina valva aortică nativă, care este disfuncțională (stenotică). Proteza valvulară biologică (din țesuturi de origine animală) se introduce în interiorul valvei aortice native, prin intermediul cateterului ghidat radiologic. Ulterior, valva este expansionată cu ajutorul unui balon. 

Până acum, în România, pentru pacienții cu stenoză aortică se realizau două tipuri de intervenție: marea majoritate prin chirurgie cardiovasculară, foarte puțini dintre acești pacienți putând beneficia de procedura de cardiologie intervențională. În cazul chirurgiei se înlocuiește valva nativă cu o proteză biologică sau mecanică. Intervenția se face sub anestezie generală, pe cord deschis, cu oprirea inimii, și dureazăîn jur de 4-5 ore. Urmează 10 zile de spitalizare și o altă perioadă de recuperare. 

Intervenția descrisă mai sus face parte din programul derulat de Centrul de Intervenții Cardiovasculare Structurale din cadrul Spitalului Monza. Acest program include intervenții endovasculare și hibride chirurgicale minim-invazive pe valvele cardiace, în defecte cardiace congenitale la copii și adulți, precum și la nivelul aortei toracice și abdominale sau la nivelul protezelor chirugicale degenerate la care intervenția chirurgicală repetată. De asemenea, parte din program este implantarea de dispozitive ocluzive pe defecte congenitale intracardiace și de endoproteze aortice de ultimă generație pentru anevrismele de aortă toracică și abdominală.

Despre stenoza aortică severă

Stenoza aortică este boala prin care valva aortică nu se deschide complet în momentul ieșirii sângelui din inimă și creează un baraj care determină anumite simptome precum respirație grea, pierdere de conștiență și dureri toracice la efort. În majoritatea cazurilor, stenoza aortică apare datorită unui proces de “îmbătrânire” al valvei, sau pe o valvă anormală de la naștere care, în timp, suferă anumite modificări. În prezent, cauza reumatismală, post infecțioasă este mai rară decât în trecut; cauza cea mai frecventă este ateroscleroza aortei ascendente extinsă la nivelul valvei cu calcificări ale elementelor mobile ale supapei. Tratamentul medicamentos ameliorează simptomatologia, însă singura metodă de a opri evoluția către o boală cardiacă terminală este înlocuirea chirugicală a valvei sau noua metodă de implantare percutanată de valvă aortică.

Stenoza aortică este o boală severă. De la instalarea simptomelor, fără intervenție, speranța de viață este redusă la câțiva ani. Până nu demult singura modalitate de a înlocui valva era intervenția chirurgicală pe cord deschis.În timp ce majoritatea pacienților pot beneficia de intervenție cardiacă pe cord deschis, persoanele care au un risc operator ridicat, la care intervenția chirurgicală clasică se însoțește de un risc de complicații și mortalitate crescut, pot beneficia de implantarea unei proteze valvulare aortice transcateter, metodă dezvoltată în ultimii aproximativ zece ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu