Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Bucureşti 2014


Lupta împotriva diabetului înseamnă prevenţie şi control!

La fiecare şase secunde, în lume, o persoană îşi pierde viaţa din cauza diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation). Numai în 2013, afecţiunea a cauzat decesul a 5,1 milioane de persoane, susţin experţii IDF în cea de-a VI-a ediţie a Atlasului de Diabet. 

În ceea ce priveşte România, aproximativ două milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar numărul celor cu prediabet depăşeşte cifra de trei milioane. Pentru a reduce prevalenţa diabetului în ţara noastră, precum şi pentru a preveni instalarea complicaţiilor la persoanele deja diagnosticate cu această afecţiune, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice continuă seria acţiunilor de informare şi educare a populaţiei cu privire la riscurile şi consecinţele diabetului. 

Mesajele educative legate de prevenţia, diagnosticul precoce şi controlul eficient al diabetului zaharat vor fi transmise bucureştenilor în cadrul ediţiei din acest an a Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, desfăşurată în perioada 14 – 15 noiembrie. Vor fi organizate numeroase activităţi destinate publicului larg, care vor puncta importanţa prevenţiei diabetului zaharat prin controlul factorilor de risc, precum şi necesitatea controlului valorilor glicemice pentru prevenirea complicaţiilor.

„Creșterea epidemică a numărului pacienților cu diabet zaharat în întreaga lume, dar și în România, ne duce la ideea că sunt necesare tot mai multe activități prin care să creștem nivelul de conștientizare, în rândul populaţiei, asupra consecinţelor serioase ale diabetului. Astfel, în cadrul Campaniei Naţionale «Controlează-ţi Diabetul» nu vorbim doar despre riscurile şi factorii de risc în diabetul zaharat, ci şi de importanţa prevenţiei prin schimbarea stilului de viaţă, practicarea zilnică a minimum 30 de minute de mişcare moderată, precum şi atingerea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Pentru ca mesajul campaniei - „Lupta împotriva diabetului înseamnă prevenţie şi control” - să ajungă la cât mai mulţi bucureşteni, acesta va fi colantat pe linia de transport în comun 123. Astfel, mesajul educativ va putea fi văzut pe arterele principale din Bucureşti, timp de o lună de zile, începând cu prima zi a campaniei, care coincide cu Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului - 14 noiembrie.

Tot în prima zi a campaniei, fântâna arteziană din Piaţa Universităţii va fi colorată în albastru, iar în Piaţa Unirii va fi desenat cu creta un cerc albastru, simbolul universal al diabetului, care va fi proiectat şi pe Palatul Parlamentului. Cercul reprezintă uniunea, viața și sănătatea, iar albastrul reflectă culoarea cerului care ne unește pe toți în lupta împotriva diabetului.

De asemenea, pe parcursul celor două zile de campanie, vor fi organizate şi o serie de activităţi dedicate importanţei practicării mişcării moderate în prevenţia şi controlul diabetului zaharat. Sub motto-ul „Sport pentru tine, mişcare pentru sănătatea ta”, reprezentanţii Clubului Sportiv Ritmica vor realiza vineri, începând cu ora 19.00, o serie de exerciţii de gimnastică în centrul comercial Afi Cotroceni, iar sâmbătă, de la aceeşi oră, membrii trupei de dans Fantastic Dance vor oferi bucureştenilor un spectacol de dans.

Importanţa depistării precoce a diabetului zaharat va fi subliniată prin derularea unei ample acţiuni de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicate. Testările vor avea loc vineri, 14 noiembrie, şi sâmbătă, 15 noiembrie, între orele 09:00-16:00, într-un cort special amenajat în zona Piaţa Unirii (intersecția dintre Bulevardul Unirii cu Splaiul Independenţei).

Pe lângă activităţile adresate publicului larg, în cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Bucureşti, va avea loc şi o manifestare ştiinţifică dedicată exclusiv profesioniştilor din sănătate. Este vorba despre Cursul Diabet, Sindrom metabolic şi alte boli legate de nutriţie (DIAMOND - Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases), organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice sâmbătă, 15 noiembrie, la Phoenicia Grand Hotel din Bucureşti.

Lansată în 2011, la Craiova, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” a implicat, până în prezent, peste 2.000 de medici diabetologi şi din alte specialităţi, angajați în managementul diabetului zaharat, prin cursurile de diabet desfăşurate. Peste 7.300 de persoane şi-au testat glicemia şi hemoglobina glicată în cadrul celor şase ediţii ale campaniei organizate până în prezent. A fost lansat primul imn de luptă împotriva diabetului, au fost colantate mai multe mijloace de transport în comun dedicate prevenţiei şi educaţiei în diabet şi au fost organizate numeroase activităţi centrate pe adoptarea unui stil de viaţă sănătos: concursuri de volei, flash-mob-uri, concursuri de biciclete, înalţare de zmee, gimnastică ritmică, videoproiecţii dedicate prevenţiei diabetului zaharat, activităţi de promovare a mişcării prin dans şi conferinţe de presă.


Organizator ştiinţific: Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
Management eveniment: Sănătatea Press Group

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu