Peste 360 cadre medicale din toată tara au participat la conferinta interdisciplinară “ANTIBIOTICELE, între UZ si ABUZ”

Prima editie a conferintei nationale “ANTIBIOTICELE, între UZ si ABUZ” organizată de compania de comunicare medicală Houston NPA s-a bucurat de un real succes. Pe parcursul celor 2 zile de prelegeri si dezbateri (3-4 oct) manifestarea a reunit peste 360 de profesionisti în sănătate, confirmând faptul că un eveniment dedicat exclusiv antibioterapiei era deosebit de asteptat în rândul comunitătii medicale. Coordonatorul stiintific a fost Conf. Dr. Gabriel-Adrian Popescu, medic primar boli-infectioase, autor al “Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiană”.

Manifestarea s-a remarcat prin originalitatea continutului celor peste 30 de lucrări prezentate, grupate în 6 sesiuni stiintifice cu teme de maximă actualitate (rolul laboratorului în diagnosticul infectiilor; infectiile respiratorii, ORL, urinare si gastrointestinale în medicina ambulatorie; infectiile determinate de Clostridium difficile; rezistenta bacteriană la antibiotice - cu accent asupra infectiilor nosocomiale; principii corecte de utilizare a antibioticelor). 


Datorită tematicii si conceptului, dar si sprijinului din partea celor peste 20 de lectori care au contribuit activ la realizarea unui program coerent si interesant, medicii au beneficiat de 12 credite EMC, iar farmacistii au primit 12 credite EFC. 

Printre lectorii care au sustinut lucrări s-au aflat: Conf. Dr. Gabriel-Adrian Popescu, Conf. Dr. Alexandru Rafila, Conf. Dr. Egidia Miftode, Conf. Dr. Mihaela Lupse, Conf. Dr. Mihai Craiu, Conf. Dr. Manuela Arbune, Şef Lucr. Dr. Edit Szekely, Sef Lucr. Dr. Irina-Magdalena Dumitru, Lector univ. dr. Mihaela Debita, Dr. Cristina Cornelia Isar, Dr. Andreea Florina Nita, Dr. Cristina Cristea, Dr. Georgeta Cristina Militaru, Dr. Maria Nica, Dr. Horia Cristian, Dr. Andreea Moldovan.

La încheierea celor 2 zile dedicate manifestării Conf. Dr. Gabriel Popescu a declarat că “era un eveniment asteptat, iar acest lucru s-a reflectat în nivelul participării; au fost depăsite asteptările mele, atât din punct de vedere numeric, dar si al interesului/interactivitătii si nu pot decât să mă declar multumit de o asemenea reactie a lumii medicale la propunerea de a vorbi despre cum este mai corect să utilizăm antibioticele si, mai ales, când este corect să nu le utilizăm. În ceea ce priveste lucrările prezentate, acestea au încercat să prezinte realitatea din teritoriu, fiecare venind cu o contributie la dezbaterea pe această temă extrem de importantă a modului în care să utilizăm antibioticele încât să le conservăm eficienta pentru anii ce vin (limitând rezistenta la antibiotice) si să reducem dimensiunile efectelor „colaterale” de tipul dismicrobismelor (de ex – infectiile cu Clostridium difficile). Sperăm că am mai parcurs o etapă din procesul destul de anevoios al aducerii colegilor din diverse specialităti medicale - clinicieni, microbiologi, epidemiologi, farmacisti - la o unică masă a discutiilor, de unde să rezulte atitudinea optimă de urmat în practica medicală”. 

Colaborarea interdisciplinară – solutie pentru scăderea consumului abuziv de antibiotice

Una dintre caracteristicile principale ale manifestării a fost interdisciplinaritatea, programul fiind astfel construit încât s-a adresat atât cadrelor medicale cu specialităti clinice si chirurgicale, dar si celor paraclinice. Printre cei 360 de participanti s-au aflat specialisti în boli infectioase, microbiologie, medicină de laborator, medicină de familie, pediatrie, epidemiologie, urologie, pneumologie, ORL si anestezie si terapie intensivă, dar si farmacisti.

Conf. Dr. Alexandru Rafila (microbiolog şi specialist în sănătate publică, presedintele Societătii Române de Microbiologie, UMF “Carol Davila” Bucuresti) este de părere că “o conferintă dedicată în exclusivitate antibioticelor cum a fost cea de fată, care să abordeze toate aspectele, de la comportamentul microorganismelor fată de antibiotice, modul de prescriere, consum si până la politicile de sănătate publică care trebuie luate pentru controlul emergentei rezistentei la antibiotice, este binevenită”. “Organizatia Mondială a Sănătătii a sesizat emergenta acestei probleme de sănătate publică si deja din luna mai 2014 a adoptat o rezolutie care cere, ca până anul viitor, să elaboreze un plan global de actiune care să permită fiecărui stat să monitorizeze evolutia acestor rezistente si să poată să adopte măsuri specifice pentru controlul si reducerea lor, pentru ca altfel, ne vom găsi în situatia în care peste câtiva ani vom avea numeroase infectii pe care nu vom avea cu ce să le tratăm” a adăugat Conf. Dr. Alexandru Rafila.

Și Conf. Dr. Egidia Miftode (medic boli infectioase, UMF “Gr. T. Popa” Iasi) apreciază ca această conferintă “este una deosebit de interesantă si importantă pentru toate categoriile de medici, dar si pentru pacienti. Noi dorim să prezervăm cât se poate de mult ceea ce avem – antibioticele, si încercăm să găsim care sunt acele protocoale care să se aplice în diferite etape, de la medicul de familie până la clinicianul de spital, astfel încât să utilizăm judicios antibioticele. Mesajul meu către colegii din alte specialităti este să ne consulte, să trimită pacientul către Spitalul de Boli Infectioase ori de câte ori nu sunt siguri care ar fi recomandarea cea mai bună în ceea ce priveste terapia cu antibiotice, suntem mereu deschisi acestor colaborări interdisciplinare. Pacientilor le transmit că trebuie să vină la spital, să nu îsi administreze singuri medicamente, acest comportament fiind unul deosebit de periculos, pentru că ei nu stiu nici doza, nici durata de timp, nici indicatiile acestor tratamente”. 

Șef Lucr. Dr. Irina Dumitru (medic boli infectioase, Universitatea „Ovidius” Constanta) a transmis organizatorilor că va participa cu mare drag si pe viitor la astfel de manifestări, pentru că “problema antibioterapiei este una delicată în momentul de fată. Trebuie să împărtătim toate aceste experiente ale noastre si celorlalti colegi de la alte discipline, deoarece avem mare nevoie de antibiotice, mai ales că în ultima perioada apar infectii foarte severe. Colegilor din alte specialităti le transmit că se pot adresa oricând medicilor infectionisti pentru cazuri mai dificile si că au la dispozitie ghidurile de specialitate privind antibioterapia si ultimele date de rezistentă”. 

Dr. Andreea Moldovan (medic boli infectioase, Brasov) a declarat că “este un eveniment extrem de util si necesar mai ales la noi în tară, pentru ca tratează o problemă care până acum a fost destul de ignorată. Există principii foarte clare de administrare a antibioticelor, iar ele trebuie administrate când sunt realmente necesare. Acesta este un slogan, dar important este să stim când trebuie prescrise si eu mereu subliniez importanta simptomatologiei clinice, coroborată cu probe de laborator. După ce este stabilită indicatia de tratament antibiotic, trebuie ales preparatul antibiotic corect, pentru că în majoritatea cazurilor nu este necesară „artileria grea”, ci sunt de folosit antibiotice de primă linie, pe care însă uităm de multe ori să le folosim. Este o modă la noi a tratamentului cu antibiotic, administrat de sigurantă de către medic, cerut de pacient sau părinti, dar este incorect medical, iar consecintele se văd în spitale, în nivelul ridicat de rezistentă antibacteriană înregistrat”. 

Medicul de familie – rol crucial

Prezentă la eveniment în calitate de lector, Dr. Cristina Isar (medic de familie, presedinte Centrul National de Studii pentru Medicina Familie) a prezentat rezultatele unui studiu realizat de CNSMF despre evolutia comportamentului de prescriere al antibioticelor în cabinetul medicului de familie, înregistrând diferenta de comportament a medicilor după ce au fost instruiti în aplicarea unui ghid terapeutic de antibioterapie, comparativ cu perioada anterioară. “Prescrierea de antibiotice a scăzut în mod clar, nu la nivelul dorit, dar există o serie de bariere care trebuie luate în considerare. Nu este vorba doar de cunostintele medicilor, ci o serie de alti factori care trebuie corectati, precum: posibilitatea ca un pacient să îti procure singur un antibiotic din farmacie, presiunea pacientilor într-o tară ca România care are o cultură pro terapie antibiotică (pacientul vine la medic cu dorinta clară de a i se prescrie antibiotice), teama medicului de a-si pierde pacientii dacă nu le prescriu antibiotice, eliminarea prejudecătilor că antibioticele fac bine si la viroze în sensul că previn infectia bacteriană si, nu în ultimul rând, colaborarea înterdisciplinară trebuie să se întâmple si în viata reală, fiind importantă transmiterea ultimelor date despre rezistenta la antibiotice medicilor din teritoriu”. 

***
Din discutiile în plen, cât si din cele informale, a rezultat necesitatea, dar si dorinta, chiar determinarea de a organiza evenimente similare în diverse centre regionale.  Pentru mai multe informatii despre proiecte viitoare similare, cei interesati sunt invitati să acceseze site-ul www.antibioterapia.ro  

***
Eforturile companiei de comunicare medicală Houston NPA de a genera contexte de informare a comunitătii medicale asupra utilizării corecte a antibioticelor sunt deja cunoscute. Începând cu editarea si lansarea în 2012 a “Ghidului de Terapie Antimicrobiană” (autori: Conf. Dr. Otilia-Elisabeta Benea, Șef Lucr. Dr. Cristina Popescu si Conf. Dr. Gabriel-Adrian Popescu), apoi organizarea unui simpozion pentru medicii cu specialitătile ORL si pediatrie în martie 2013 desfăsurat sub deviza “Să ne protejăm antibioticele”, continuând în octombrie 2013 cu un proiect dedicat urologilor si nefrologilor despre “Antibioterapia: provocări în prezent si solutii pentru viitor” până la cel mai recent proiect (mai-iunie 2014), care are în vederea informarea medicilor de familie pe tema “Alegerea corectă în tratamentul infecţiilor urinare: Între rezistenta bacteriană şi riscul de dismicrobisme”. Toate aceste evenimente au fost realizate cu sprijinul companiior farmaceutice, care au înteles responsabilitatea si rolul pe care îl joacă în informarea corectă a cadrelor medicale, astfel încât populatia să beneficieze de rezultate eficiente din partea antibioticelor.  

Conferinta Natională “ANTIBIOTICELE, între UZ si ABUZ” 2014:
Organizator - Houston NPA
Coordonator stiintific - Conf. Dr. Gabriel-Adrian Popescu
Partener Oficial - Societatea Română de Microbiologie
Sponsori – Alfa Wassermann, Roche, Astellas, Reckitt, Angelini, Novaintermed, Stada, Pfizer, Aryana Profarm, Akacia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu