O abordare nouă a abuzului la copii

O abordare nouă a abuzului la copii într-o conferintă natională pluridisciplinară organizată la Bucuresti.

Societatea Academică a Știintelor Comportamentale din România (SASCR) organizează în perioada 14-15 octombrie 2014, la Bucuresti, Conferinta Natională „Semne si simptome în identificarea formelor de abuz la copii”, unde vor conferentia importante cadre universitare din România specializate în problematica abuzului. 

Prilejuită de Ziua internatională a abuzului la copii (19 octombrie), conferinta va fi un eveniment plurisciplinar, ce va reuni numeroase personalităti ale mediului academic românesc; îsi propune să aducă împreună diverse specialităti care, în parte, să identifice si să sublinieze problematica abuzului, si, împreună, să contureze directiile de actiune, începute la ediţia organizată anul trecut, înspre schimbarea legislatiei si a abordării acestui fenomen complex ce afectează profund dezvoltarea copiilor.

Conferinta este o noutate în peisajul universitar românesc: dovedeste implicarea membrilor corpului academic în proiecte stiintifice si sociale. Este de salutat participarea Universitătii de Medicină si Farmacie „Carol Davila” ca partener al Societătii Academice a Știintelor Comportamentale din România în sustinerea demersurilor acesteia.

Invitatulul special al conferintei va fi David S. Prescott, director al Departamentului pentru Dezvoltare Profesională şi Optimizare a Performanţei la Centrul Becket din New England, Statele Unite ale Americii. 

David Prescott, expert mondial în problema abuzurilor si cunoscut trainer, este autor a 11 cărţi si fost presedinte al Association for the Treatment of Sexual Abusers. În cadrul conferintei va sustine prelegerea „Understanding and Preventing child abuse by understanding the abusers” si workshop-ul „Awakening Motivation for Difficult Changes – Building Motivational Interviewing Skills”.

Workshop-ul sustinut de invitatul american, se adresează în principal medicilor,  psihologilor si tuturor celor interesanti. Durata workshop-ului va fi de 4 ore si celor înscrisi li se vor prezenta cunostinte relevante si vor deprinde abilităti specifice de facilitare motivatională a clientilor aflati în situatii de blocaj, cu rezistentă la schimbare sau cu personalităti dificile, accentuate, în contexte terapeutice, bazate pe studii de eficacitate al intervenţiilor specifice, cu privire la ce funcţionează în motivarea pentru schimbare.

Conferinta va privi complex fenomenul abuzului, pluri- si transdisciplinar, universitari de marcă urmând să analizeze si să ofere solutii, fiecare din zona specialitătii sale. Se vor aborda tematici precum: identificarea traumei – aspecte văzute/ascunse; abuzul – abordare din planul intern în cel psihosocial; jocul si metodele proiective în psihodiagnoza semnelor de abuz la copii; erori de abordare în investigarea abuzului la copil; violenta domestică si abuzul; impactul abuzurilor din copilărie asupra evolutiei comportamentului delincvent al infractorilor adulti; sisteme decizionale privind măsurile de interventie pentru protectia copilului; identificarea formelor de abuz la copil în medicina dentară; întelegerea si prevenirea abuzului fată de copii prin întelegerea abuzatorilor (prezentare a invitatului american).

De asemeanea, ministrul Sănătătii, dr. Nicolae Bănicioiu si conf. univ. dr. Alexandru Rafila vor vorbi despre implicarea autoritătilor în conceperea unor politici de sănătate cu privire la identificare si preventia precoce a formelor de abuz la copii. 

Conferinta se organizează în parteneriat cu Asociaţia Română de Terapii Scurte şi Consultanţă Orientată spre Resurse şi Soluţii (ARTS & CORS), sub egida U.M.F. „Carol Davila” Bucuresti si sub auspiciile Ministerului Sănătătii si a Ministerului Educatiei Nationale. 

Lucrările conferintei si workshop-ul se vor desfăsura în Sala de Consiliu a Universitătii de Medicină si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. 

Eveniment creditat pentru medici, psihologi si asistenti.

www.stiinte-comportamentale.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu