Neuropatia diabetică - de la teorie la practică Şcoala de Vară Neurodiab 2014


Peste 200 de cadre medicale din cinci ţări au participat la Şcoala de Vară Neurodiab 2014. Evenimentul, organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, în perioada 18-19 iulie la Sinaia, s-a adresat cu precădere tinerilor medici din specialităţile: diabet zaharat, neurologie, chirurgie, ortopedie, endocrinologie şi medicină internă.

Ajunsă în 2014 la cea de-a patra ediţie, manifestarea ştiinţifică urmăreşte creșterea nivelului de educație medicală continuă în rândul tinerilor medici implicați în îngrijirea și tratamentul persoanelor care suferă de neuropatie diabetică şi picior diabetic – unele dintre cele mai severe complicații ale diabetului zaharat. 

„Pentru mine, participarea la Şcoala de Vară Neurodiab a fost o adevărată experienţă. Ceea ce am găsit aici a fost cu totul deosebit: o atmosferă tinerească, o abordare extrem de atractivă a noutăţilor din domeniu, prin workshopuri tematice şi lucrări ştiinţifice foarte bine prezentate. Pe parcursul întregului eveniment, participanţii au fost extrem de interesaţi de subiectele dezbătute, au participat activ la discuţii şi sunt sigur că astfel au putut aprofunda foarte multă informaţie”, a declarat dr. Edward Jude din Marea Britanie, fost președinte al Grupului de Lucru pentru Picior Diabetic din cadrul Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului – EASD.

La rândul său, dr. Frank Bowling, reputat specialist în podiatrie în Manchester, Marea Britanie, susţine că a fost deosebit de încântat de numărul mare de participanți prezenți la workshop-urile tematice: „În orice domeniu de activitate, şi în special în medicină, noţiunile teoretice trebuie să fie neapărat dublate de o parte practică. Informaţia este mult mai uşor asimilată şi însuşită cu ajutorul workshop-urilor. Asta am învăţat-o de-a lungul celor peste 30 de ani de experienţă în domeniul medical, în special în podiatrie şi m-am bucurat să văd că acest principiu a stat la baza realizării programului ştiinţific al Şcolii de Vară Neurodiab 2014”.

Având în vedere că neuropatia diabetică şi piciorul diabetic reprezintă complicaţii grave ale diabetului zaharat, specialiștii consideră că prevenirea, diagnosticarea precoce şi tratamentul acestora trebuie să fie realizate printr-un management cât mai eficient şi printr-o colaborare interdisciplinară cât mai bună. Astfel, ediţia din acest an a Şcolii de Vară Neurodiab a încercat să intensifice schimbul de experienţă între tinerii medici şi reputaţi lectori, pentru a oferi medicilor aflați la început de drum cele mai noi informaţii privind neuropatia diabetică şi piciorul diabetic.

„În calitate de preşedinte în exerciţiu al Societății de Neuropatie Diabetică, mă simt onorat că alături de colegii din conducerea societăţii am găsit subiecte atractive pentru lucrările teoretice şi cele practice, deoarece în acest fel am avut un număr mare de participanţi la ediţia din acest an a Şcolii de Vară Neurodiab. În plus, tinerii medici prezenţi s-au declarat extrem de multumiţi de programul ştiinţific. Cred cu tărie că trebuie să luptăm pentru o formare cât mai bună încă de la început a tinerilor medici pentru a putea deveni profesionişti desăvârșiţi şi vârfuri în domeniul lor de activitate. Sper ca în practica medicală și în CV-urile participanţilor la Şcoala de Vară Neurodiab să se regăsească şi trainingurile făcute aici, pentru ca am încercat să aducem teme şi proceduri de un înalt nivel științific şi practic”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Programul ştiinţific al evenimentului a subliniat încă o dată necesitatea abordării interdisciplinare a pacientului cu neuropatie diabetică şi picior diabetic, echipa de specialişti fiind vitală pentru managementul corect al acestor complicaţii invalidante ale diabetului zaharat. Lectorii principali ai Școlii de Vară Neurodiab 2014 au fost: conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu (președintele Societății de Neuropatie Diabetică), dr. Edward Jude (fost președinte al Grupului de Lucru pentru Picior Diabetic din cadrul Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului – EASD), dr. Frank Bowling (specialist podiatrie la Manchester Royal Infirmary), asist. med. Ann Knowles (specialist podiatrie la Manchester Royal Infirmary), șef lucr. dr. Raluca Popescu (medic primar diabet, nutriție și boli metabolice), șef lucr. dr. Eduard Catrina (medic primar chirurgie generală), șef lucr. dr. Cristian Falup-Pecurariu (șef secție Neurologie, Spitalul Judeţean de Urgență Brașov), dr. Rodica Perciun (medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, competenţă în ecografie generală și vasculară), dr. Paula Pavel (medic specialist chirurgie generală). 

Printre cele mai importante teme abordate la Școala de Vară Neurodiab 2014 s-au numărat: Neuropatia diabetică, Piciorul diabetic, Piciorul Charcot, Boala vasculară periferică, Debridarea, Examinarea piciorului, Piciorul neuroischemic, Ulcerații ale piciorului diabetic, Tratamentul piciorului infectat, Tratamentul topic al ulcerațiilor piciorului diabetic, Biomecanică și încălțăminte specială, POP casting.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu