Bolile cardiovasculare la femei, analizate la Congresul Naţional de Cardiologie


Societatea Română de Cardiologie organizează, în perioada 2-4 octombrie 2014, al 53-lea Congres Național de Cardiologie. Congresul are ca temă centrală „Bolile cardiovasculare la femei”, în condiţiile în care, în România, două treimi din totalul deceselor înregistrate în rândul femeilor sunt cauzate de aceste afecţiuni.

Programul ştiinţific al Congresului este elaborat de o comisie de elită compusă din personalităţi ale cardiologiei româneşti şi include o serie de sesiuni comune cu societăţi naţionale profesionale (chirurgie cardiovasculară, medicină internă, medicina familiei, diabet) şi internaţionale (Societatea Europeană de Cardiologie, Asociația Europeană de Chirurgie Cardio-Toracică, Asociaţia Europeană de Ecocardiografie etc).

“Am pregătit un program științific complex care va acoperi cele mai noi descoperiri în domeniul cardiologiei şi va conţine dezbateri, cercetări de bază, teste clinice și aplicarea acestora în practică. Prin varietatea sesiunilor propuse, Congresul Naţional de Cardiologie se va ridica la nivelul aşteptărilor tuturor participanţilor, de la studenţi, la profesori de talie mondială”, a declarat Conf. Dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. 

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces şi invaliditate la nivel mondial, iar studiile arată că riscul de moarte în urma unui sindrom coronarian acut sau infarct miocardic este mai ridicat la femei decât la bărbaţi.

Potrivit studiilor, femeile dezvoltă o boală cardiovasculară cu circa 10 ani mai târziu decât bărbaţii, astfel încât, deşi înaintea vârstei de 45-54 ani, evenimentele cardiovasculare sunt rare la femei, după această vârstă numărul lor creşte semnificativ, odată cu instalarea menopauzei.

Mai mult, simptomele manifestate la femei pot fi diferite de cele observate la bărbaţi, ceea ce duce la subdiagnosticarea bolii. Astfel, femeile au şanse mai mici să primească un diagnostic rapid la internare şi, prin urmare, să primească un tratament adecvat. Acest lucru se întâmplă deoarece doar 43% dintre paciente acuză dureri acute în zona pieptului - primul simptom căutat de medici atunci când se bănuieşte un atac de
cord.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu