Atenţie la afecţiunile de sezon!


Pe măsură ce mercurul din termometre urcă vertiginos spre temperaturi ce depăşesc 30 de grade Celsius în lunile de vară, este foarte important ca oamenii să nu piardă din vedere câteva afecţiuni medicale specifice sezonului cald, ce pot transforma vacanţa într-un adevărat coşmar.  Unele dintre cele mai mai frecvente afecţiuni din timpul verii sunt arsurile solare, conjunctivita, infecţiile gastrointestinale, diferitele afecţiuni dermatologice şi răceala. Se adaugă şi deshidratarea, care este poate cea mai comună atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor.

„Cu toţii ştim că vara este anotimpul perfect pentru călătorii, relaxare şi activităţii în aer liber, dar în acelaşi timp este şi perioada în care creşte riscul de a suferi de câteva afecţiuni, care nesupravegheate se pot transforma în adevărate probleme. De exemplu, deshidratarea apare la persoanele care petrec foarte mult timp în soare şi uită să bea suficientă apă. Lipsa lichidelor poate duce chiar la creşteri ale tensiunii arteriale. Astfel, este foarte important ca adulţii şi, mai ales, copiii să consume cel puţin doi litri de apă pe zi. Ştiu că este o recomandare pe care o auzim extrem de des la televizor, dar pentru că este şi foarte importantă, ea trebuie reamintită constant”, a declarat dr. Cristian Tăutu, medic specialist medicină de familie.

În aceste condiţii, dr. Cristian Tăutu atrage atenţia şi asupra recunoaşterii semnelor şi simptomelor acestor afecţiuni specifice verii. 

Aşa cum bine ştim cu toţii, conjunctivita reprezintă inflamarea membranei transparente a ochilor. De obicei, cauza este un virus, însă boala poate fi produsă şi de o infecţie bacteriană sau alergică. Printre simptomele afecţiunii amintim înroşirea ochilor, mâncărime, sensibilitate la lumină şi lăcrimare excesivă. 

În ceea ce priveşte arsurile solare, dr. Cristian Tăutu susţine că este absolut necesar să evităm expunerea directă, îndelungată şi lipsită de creme de protecţie solară.  „Nu trebuie uitat că arsurile solare severe şi repetitive reprezintă un factor de risc pentru cancerul de piele şi pentru melanom”, avertizează medicul de familie.

Răcelile de vară apar la persoanele cu sisteme imunitare slăbite şi se transmit cu uşurinţă de la o persoană la alta. Trebuie tratate cu maximă seriozitate, deoarece este posibil ca tusea să fie în sine un simptom pentru multe alte afecţiuni mai severe, cum sunt bronşita sau pneumonia. 

Infecţiile gastrointestinale şi, în special, diareea, sunt o altă problemă des întâlnită în lunile de vară, însă nu numai. Cauzele principale pot fi extrem de variate, de la temperaturile ridicate, la consumul de alimente nu tocmai proaspete sau alimente contaminate cu bacterii ca E. coli sau salmonella. Dacă simptomele persită în ciuda tratamentului, medicii recomandă analize amănunţite pentru a putea preveni alte complicaţii asociate. În cazul apariţiei oricăror simptome, dr. Cristian Tăutu recomandă oamenilor să se adreseze medicului pentru un consult amănunţit şi pentru realizarea schemei terapeutice adecvate.

Acest comunicat de presă nu înlocuieşte consultaţia de specialitate sau recomandările oferite de medicii curanţi. Se recomandă consultul medical la primul simptom de boală apărut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu