Aproape 350 de persoane şi-au măsurat tensiunea arterială de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale

Aproximativ 350 de persoane şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială în corturile special amenajate în curtea Spitalului Colţea din Bucureşti, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, sărbătorită pe 17 mai. Din totalul persoanelor testate, un procent îngrijorător de mare (42,94%) a fost diagnosticat cu hipertensiune arterială. Concret, au fost depistaţi 143 de hipertensivi, din care 53 au fost cazuri nou diagnosticate.


Cea mai mică tensiune înregistrată a fost 80 cu 50 mmHg, în timp ce cea mai mare valoare a tensiunii arteriale a fost 200 cu 100 mmHg. Din cele aproape 350 de persoane care şi-au măsurat tensiunea arterială în cadrul Campaniei Naționale „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”, editia Bucuresti, cea mai în vârstă persoană a avut 87 de ani.

“Oamenii devin din ce în ce mai receptivi, iar aceste acţiuni ale noastre de testare a valorilor tensionale încep să dea roade. De exemplu, între cele două studii epidemiologice pe care le-am făcut în 2005 şi 2012, procentul de conştientizare în rândul populaţiei a crescut de la 40% la 65%. De asemenea, oamenii încep să înţeleagă necesitatea controlului periodic al valorilor tensionale. Este important să continuam acest efort pentru că doar în acest fel vom reuşi să reducem mortalitatea cardiovasculară”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

Pe lângă nevoia unui control cât mai eficient al valorilor tensionale, medicii specialişti trag un semnal de alarmă şi în privinţa aparatelor de măsurare a tensiunii arteriale existente pe piaţă şi care nu sunt toate omologate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. În primul rând, se recomandă folosirea unui aparat cu manşetă pentru braţ, prevăzut cu stetoscop inclus în manşetă. Medicii avertizează că aparatele tip brăţară au un risc mai mare de erori şi, prin urmare, pot face mai mult rău decât bine.

Campania Națională „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”  va continua în 2014 cu alte două acţiuni de măsurare gratuită a tensiunii arteriale pe 4 iulie şi în perioada 20-21 septembrie, concomitent cu cea de-a treia ediţie a Congresului Societății Române de Hipertensiune. Pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, participanţii la campanie primesc şi sfaturi utile despre cum pot preveni hipertensiunea arterială prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Campania Națională „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!” este o iniţiativă a Societăţii Române de Hipertensiune, menită să informeze, să conştientizeze şi să educe publicul larg cu privire la importanţa controlului permanent al valorilor tensionale, ca instrument de diagnosticare precoce a cazurilor de hipertensiune arterială. 

Acțiunea de măsurare a tensiunii arteriale din 17 mai s-a desfășurat sub egida Comisiei pentru Sănătate din Senatul României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu