Astmul afectează din ce în ce mai mulți oameni, dar poate fi controlat

Ziua Mondială a Astmului este un proiect anual organizat de Global Initiative for Asthma (GINA), în scopul educării publicului. În 2014, evenimentul are loc pe 6 mai.

Prevalența astmului este în continuă creștere, mai ales în rândul copiilor, atât de mult încât în ultimele două decenii s-a dublat numărul de cazuri. Vestea bună este însă că astmul poate fi controlat.

În România se estimează că sunt între 800.000 și 1.000.000 cazuri de astm, în Europa sunt 32.000.000, iar în întreaga lume peste 300.000.000.

Astmul este o boală severă:
  • În Europa, 1 din 4 pacienți a avut cel puțin o criză de astm atât de severă, încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor
  •  Cele mai frecvente trei expresii folosite de pacienți pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsa de aer, sufocarea și frica.
În 2014, Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice, organizează pe 10 și 11 mai între orele 09.00-17.00 o campanie de testare și informare în trei orașe din țară:

  • În București, în Parcul Tineretului, intrarea dinspre Bd. Tineretului nr. 34
  •  În Cluj Napoca, în Piața Mihai Viteazu
  •  În Craiova, în Parcul Nicolae Romanescu.

Testarea pentru depistarea astmului se numește spirometrie și seamănă cu etilotestul, controlul pe care îl fac polițiștii șoferilor suspectați că au băut: pacienții suflă într-un dispozitiv care determină capacitatea pulmonară.

„Îi invit pe toți cei care au probleme respiratorii să intre pe site-ul www.invingeastmul.ro și să își facă testul de evaluare (http://www.invingeastmul.ro/testeazate.htm). Dacă rezultatul le confirmă temerile, îi invit la corturile special amenajate pentru a face o spirometrie. Astmul poate fi controlat, există acum metode și tratamente pentru a duce o viață cât mai normală.” spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Ȋn 2013, Societatea Română de Pneumologie a derulat o campanie de testare în 48 de centre din țară.  Au fost testaţi 12.481 pacienți dintre care 3.994 au fost diagnosticaţi cu o boalăpulmonarăsau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare.

Ce este astmul?

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngroșate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.

Simptomele astmului variază în timp și adesea ele se agravează, în mod caracteristic, în timpul nopţii şi în primele ore ale dimineţii.

Controlul astmului este deopotrivă o necesitate şi un obiectiv realizabil. O persoană cu astm controlat este o persoană care: prezintă simptome minime sau zero, nu se trezeşte noaptea din cauza simptomelor, nu foloseşte deloc / foarte rar medicaţia de salvare, poate să facă efort fizic la fel o persoană obişnuită, are funcţia pulmonară normală sau aproape normală (măsurată prin probe specifice), nu are/are foarte rar crize de astm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu