Peste 1400 de participanți la ediția a III-a a Primăverii Dermatologice Ieșene



Ce-a de-a treia ediție a manifestării științifice naționale cu participare internațională Primăvara Dermatologică Ieșeană s-a bucurat de un succes răsunător. Evenimentul desfășurat într-o atmosferă prietenoasă și într-un cadru elegant, în inima vieţii universitare ieşene - Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, a fost organizat de Asociația Dermatologilor din Moldova prin Conf. Dr. Daciana Brănișteanu – Președintele evenimentului și de compania de comunicare medicală Houston NPA. Președinții de onoare au fost Prof. Dr. Andrew Nicolaides, Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel și Prof. Dr. Vasile Astărăstoae, ediția a III-a aflându-se sub egida Colegiului Medicilor din România, a Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” Iași, a Colegiului Farmaciștilor din România și a Colegiilor Medicilor și Farmaciștilor din Iași. 

Pe parcursul celor 4 zile de cursuri (3-6 aprilie), workshop-uri și prelegeri, Primăvara Dermatologică Ieșeană a reunit peste 1400 de participanţi din toată țara, confirmând faptul că manifestarea organizată de 3 ani are un caracter național, demonstrând încă o dată valoarea științifică deosebită asumată încă de la prima ediție.


Pe agenda evenimentului de anul acesta s-au aflat 74 de teme de actualitate din sfera patologiei dermatologice de graniță, acestea fiind susținute cu entuziasm de 42 lectori de elită din țară și 7 din străinătate, care au făcut posibilă înalta ținută științifică și au asigurat originalitatea conținutului științific, atât de apreciat de cei care au luat parte la lucrările din anul acesta.

Datorită conceptului Primăverii Dermatologice Ieșene de a aborda dermatologia la interfața cu alte specialități, dar mai ales a celor care au contribuit activ la realizarea unui program atât de înghegat și interesant, medicii au beneficiat de 30 credite EMC (Școala Dermatologică Ieșeană - 18 credite, Cursul de Dermato-Pediatrie - 6 credite, Curs Dermato-Estetică - 6 credite), iar farmaciștii au primit 24 credite EFC, asistenții 18 credite EMC. 

Interdisciplinaritatea și subiectele aflate la granița cu dermatologia - caracteristicile unice ale evenimentului

Manifestarea s-a remarcat, în primul rând, prin caracterul interdisciplinar și gradul de actualitate al subiectelor prezentate, lectorii de seamă ai evenimentului având o contribuție enormă la succesul programului științific prin faptul că au acceptat provocarea de a trata o temă aflată la granița cu dermatologia. 
Conținutul științific a scos în evidență zonele de intersecție și de colaborare dintre dermatologie, dermato-venerologie și alergologie-imunologie, boli infecțioase, chirurgie estetică, farmacologie, farmacognozie-fitoterapie, fiziopatologie, flebologie, microbiologie, nutriție, oftalmologie, ortopedie-traumatologie, pediatrie, stomatologie, radioterapie.


Latura puternic interdisciplinară a manifestării a convins și anul acesta mai multe societăți medicale să contribuie activ în asigurarea unei înalte ținute științifice și să se asocieze cu Primăvara Dermatologică Ieșeană: Societatea Română de Pediatrie, Societatea de Alergologie și Imunologie Clinică, Societatea Română de Medicină Internă, Societatea Română de Medicină Estetică, Societatea Română de Flebologie, Societatea Română de Fiziopatologie, Societatea Română de Angiologie și Chirurgie Vasculară.

Prof. Dr. Marin Burlea (președintele Societății Române de Pediatrie) este de părere că “evenimentul a evoluat de la o ediție la alta, pe de-o parte datorită nivelului participanților, nivelului la care a ajuns dermatologia ieșeană, dar și lectorilor din mai multe specialități care au prezentat elemente la interfața cu dermatologia. Toți avem de câștigat, deoarece participăm la lucrări și vedem ce alte aspecte există, ce este nou, dar totodată prin mesajul pe care îl transmitem contribuim la o cunoaștere mai amplă dincolo de specialitatea noastră, pentru că specialitățile medicale sunt din ce în ce mai înguste. Eu pledez pentru dezvoltarea subspecialităților, iar dermatologia are dreptul și poate datoria să-și structureze în interioriul său discipline precum dermato-pediatria, care este de viitor”. 

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel (Manager Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” București) apreciază latura interdisciplinară a evenimentului, “deoarece foarte multe boli se traduc prin leziuni cutanate, fără să fie boli dermatologice în sine, iar dermatologul trebuie să facă parte din echipa de specialiști care tratează un pacient cu boală generală și cu afectare secundară dermatologică. Mesajul prezentării pe care am susținut-o despre tripla terapie în cazul hepaticelor cronice cu virus hepatitic C se referă la munca în echipă, care este obligatorie și care să cuprindă, în afara infecționistului: dermatologul, psihologul, psihiatrul, neurologul, hematologul și lista poate continua. Din cauza incidenței crescute a leziunilor cutanate induse de medicamente în tratamentul pentru hepatita C, este evident faptul că dermatologul joacă un rol important”, atrăgând atenția asupra importanței și rolului pe care îl au manifestările știintifice interdisciplinare în acest sens. 

Prof. Dr. Carmen Dorobăț (medic specialitatea boli infecțioase) este de părere că “Primăvara Dermatologică Ieșeană are un concept extrem de ancorat în prezent și întotdeauna când primesc invitația de a prezenta o temă în cazul manifestării mă gândesc imediat către ce arie de patologie infecțioasă să mă îndrept pentru a fi de interes pentru medici și pentru tinerii medici. Pentru a face azi medicină trebuie o echipă și o abordare interdisciplinară. Manifestarea a evoluat sigur, trendul este ascendent și încurajator, iar  faptul că sunt invitați medici rezidenți este un exemplu și pentru alte discipline.”

Prof. Dr. Diana Deleanu (președintele Societății de Alergologie) s-a declarat “plăcut surprinsă de ideea de a pune dermatologia la interfața cu mai multe specialități. Pielea ne acoperă, ne protejează, dar suferă o dată cu oricare altă parte a organismului nostru. Prezentarea mea și-a propus să vină în sprijinul medicii dermatologi cu sfaturi practice pentru evaluarea pacienților și să arate cum ajută alergologia din punct de vedere al investigațiilor.”

Medicina este complexă și sunt atât de multe specialități care se înrudesc, iar când specialiștii din mai multe arii se întâlnesc nu au decât de câștigat pentru că își lărgesc orizontul și pot trata cu mai mult succes pacienții. Mesajul general pe care vreau să îl transmit este că viitorul aparține medicinii regenerative și că este timpul să înțelegem mai multe despre capacitățile de autovindecare ale organismului nostru” a explicat Prof. Asoc. Dr. Dana Jianu (medic specialitatea chirurgie plastică), unul dintre lectorii cursului de dermato-estetică susținut duminică, 6 aprilie. 

Prof. Dr. Alexandru Oanță (medic specialitatea dermatologie) observă că, abordarea dermatologiei la interfața cu alte specialități “rezumă de fapt poziția pe care o ocupă dermatologia azi – este un domeniu de actualitate, care necesită cunoștiințe și din alte specialități clinice și paraclinice.”

“Ideea de a încuraja comunicarea dintre specialități mi se pare una excelentă, binevenită și niciun medic specialist nu trebuie să se limiteze și să rămână cu informațiile doar din acea nișă pe care este expert” a precizat Prof. Dr. Rodica Cosgarea, preşedintele Societăţii Române de Dermato-Oncologie. 

“Manifestarea s-a aflat încă de la început printre evenimentele de succes ale Iașiului universitar și admir determinismul cu care Conf. Dr. Brănișteanu a urmărit ideea dezvoltării interdisciplinarității. Am constatat și noi cu surprindere câte legături există între toate specialitățile medicale și cât de ușor putem găsi un dialog comun în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul multor boli. Manifestarea a crescut ca valoare, atât din punct de vedere al invitaților de prestigiu, al muncii deosebite în organizare, dar și datorită ecourilor favorabile din anii trecuți” a concluzionat Prof. Dr. Paul Botez (medic specialist ortopedie). 

Profesori din străinătate, invitați la Primăvara Dermatologică Ieșeană

Anul acesta la Primăvara Dermatologică Ieșeană au fost prezenți 7 invitați din străinătate: Prof. Emerit Dr. Andrew Nicolaides (Marea Britanie), Prof. Dr. Niazi Khusrow (Statele Unite ale Americii), Prof. Dr. Francesca Larese Filon și Prof. Dr. Mario Marchetti (Italia), Dr. Elena Ardelean (Germania), Dr. Maura Griffin (Marea Britanie), Farm. Dr. Laure Sgandurra (Franța) și Conf. Dr. Boris Nedelciuc (Republica Moldova). 

Prof. Dr. Andrew Nicolaides și Prof. Dr. Niazi Khusrow, 2 reprezentanți de seamă ai flebologiei la nivel internațional au susținut prezentări în cadrul Cursului special de flebologie organizat sâmbătă, 5 aprilie: Cauzele vasculare ale ulcerelor la picior în atenția dermatologilor (Prof. Niazi), Fiziopatologia Bolii Venoase Cronice, Perspectivele Ghidurilor de Management ale Bolii Venoase Cronice (Prof. Nicolaides). 
Prof. Nicolaides a declarat într-un interviu acordat organizatorilor că, la acceptarea invitației, a fost atras de programul știintific interesant și de oportunitatea întâlnirii dintre dermatologi și flebologi, fiind de părere că “dermatologii pot învăța de la flebologi, dar și invers”. De asemenea, și Prof. Niazi consideră că evenimentul Primăvara Dermatologică Ieșeană oferă un “prilej extraodinar de învățare, o experiență” teoretică de maximă importanță, apreciind efortul Conf. Dr. Daciana Brănișteanu de a aduce împreună specialiști de renume din varii domenii, toate în beneficiul pacientului. 

Lansarea cărții “Dermatologia la interfața cu alte specialități”

În cadrul evenimentului a fost lansat și volumul I al cărții “Dermatologia la interfața cu alte specialități” sub redacția Conf. Dr. Daciana Brănișteanu, apărut la editura “Gr. T. Popa” a UMF Iași. Cartea este structurată sub forma unui compendiu, un adevarat instrument pentru tinerii dermatologi și nu numai, care cuprinde lucrări valoroase și de referință din punct de vedere teoretic și practic, venind să completeze materialele didactice deja cunoscute. Cartea are 350 pagini, fiind disponibilă la prețul de 45 lei varianta alb-negru și 60 lei cea color+taxe poștale. Volumul poate fi comandat pe mail la dacianabranisteanu@primaderma.ro. 

Dialogul între specialiștii din mai multe generații, profesionalismul și nivelul științific foarte înalt – definitorii pentru Primăvara Dermatologică Ieșeană Ed.III

La încheierea celor patru zile ale manifestării, Președintele evenimentului Conf. Dr Daciana Brănișteanu, a declarat: „Această a treia ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene a fost o infuzie de entuziasm, de bucurie, de deschidere spre tot ce înseamnă nou, spre tot ce înseamnă dialog între specialiștii tineri și cei cu experiență. Cei care au participat la această manifestare sunt de părere că elementele definitorii ale ediției sunt: dialogul între specialiștii din mai multe generații, profesionalismul și nivelul științific foarte înalt, așa încât această ediție a depășit și cele mai optimiste așteptări ale noastre. Și ceea ce mă bucură în mod deosebit este că un numar mare de dermatologi din toata tara au participat cu entuziasm  la Primăvara Dermatologică Ieșeană, apreciind manifestarea ca fiind una dintre cele mai interesante din tara, in domeniu.

Un alt eveniment pozitiv și extrem de apreciat de către lectori a fost participarea în număr mare și interesul manifestat al studenților la medicină și al medicilor rezidenți, fapt care ne face să privim cu mândrie și optimism către generația de viitori medici. Am desfasurat anul acesta și un concurs de postere dedicat rezidenților, acordând 2 premii pentru popularitate și 3 premii din partea Comisiei Științifice a evenimentului. Le-am pregătit rezidenților și 2 burse: una socială, care constă în ajutor financiar pentru terminarea studilor de specializare și una de merit, care constă într-un curs pentru rezidenti oferita unui rezident participant cu poster la actuala editie a Primaverii Dermatologice Iesene, care dovedeste comisiei de concurs un interes crescut pentru studiu intr-un anumit domeniu al dermatologiei. Studenții pot aplica și ei la o bursă studii, care vine în completarea burselor Erasmus, deja oferite cu generozitate de UMF. 

Tot ca noutate a acestei ediții a fost și organizarea unui workshop dinamic și constructiv dedicat jurnaliștilor, extrem de bine primit și care a înlesnit legătura dintre specialiști și mass-media, facilitând comunicarea mai bună a informațiilor din zona dermatocosmetologiei către publicul larg. Unul dintre mesajele principale ale workshopului a fost că pacienții nu trebuie să apeleze la dermatolog doar atunci când se află într-o suferință anume, ci și pentru a primi programe personalizate de îngrijire din punct de vedere dermatocosmetic, specifice vârstei, tenului etc”.  

Programul artistic a dat un plus de dinamism și suflet manifestării

Programul fost completat în cele 3 seri ale evenimentului cu surprize artistice menite să le aducă invitaților la „Primăvara Dermatologică Ieșeană” câteva clipe de relaxare și bucurie. La cocktailul organizat joi, punctul culminant a fost concertul susținut de Delia, iar vineri seara la cina festivă, atmosfera caldă a fost întreținută de trupa Edelvais.

 Sâmbătă seara actorul, regizonul și scriitorul Dan Puric a susținut o conferință intitulată “Despre sănătatea sufletului” care a făcut ca Aula BCU să devină neîncăpătoare, toți cei prezenți intrând într-un dialog sincer și deschis cu Dan Puric.  

Pentru minunatele amintiri din cadrul Primăverii Dermatologice Ieșene Ed. III-a păstrate în fotografii și înregistrări video, vă invităm să urmăriți site-ul evenimentului www.primaderma.ro și pagina oficială de Facebook http://www.facebook.com/primavara.dermatologica, unde veți afla informații actualizate  despre viitoarele ediții. 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu