„Platforma pentru o sănătate orală mai bună în Europa” 2012 - 2014

„Zâmbește România” face parte din demersul european de a îmbunătăți și a crește nivelul de conștientizare a populației cu privire la importanța sănătății orale, prin realizarea unor acțiuni atât pe termen scurt, cât și pe o durată mai lungă.

Platforma pentru o Sănătate Orală mai Bună în Europa este o inițiativă comună a Asociației Europene pentru Sănătate Publică Dentară (EADPH), a Asociației pentru Educație Dentară în Europa (ADEE), a Wrigley Oral Healthcare Program, a GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, a Fundației Internaționale pentru Sănătate Orală (IDHF) și a Consiliului European al Medicilor Stomatologi (CECDO). Platforma a fost creată pentru a răspunde invitației la acțiune prezentate de Membrii Parlamentului European către Comisarul pentru Sănătate Dalli în 2010 și urmărește o abordare europeană comună a educației, prevenției și accesului cât mai facil la o sănătate orală mai bună în Europa. Activitățile Platformei sunt susținute de GlaxoSmithKline Consumer Healthcare și Wrigley Oral Healthcare Program.


În 2012, Platforma pentru o Sănătate Orală mai Bună a publicat un amplu raport privind starea sănătății orale din Europa, care a prezentat cele mai importante direcții, cu privire la prevalența bolilor orale și costurile aferente de sănătate din domeniul public. Raportul a evidențiat faptul că:
  • În pofida realizărilor semnificative în prevenirea cariilor, boala rămâne o problemă atât pentru multe categorii de oameni din Europa de Est, cât și pentru cei din categoriile socio-economice defavorizate din toate statele membre ale UE;
  • Incidența parodontală (gingivală) a bolilor și cancerului oral din Europa este îngrijorătoare;
  • Îngrijirea cavității bucale este o adevărată povară din punct de vedere economic (aproximativ 79 de miliarde de euro cheltuite de UE în 2012);
  • Nu există un registru comun al pacienților pentru ca decidenții politici din statele membre UE să poată monitoriza și implementa politici eficiente de prevenție. 

Membrii Platformei consideră că decidenții politici europeni ar putea contribui la îmbunătățirea igienei orale prin eficientizarea costurilor, concentrându-se mai mult pe promovarea sănătății orale și prevenirea bolilor orale. O importanță deosebită prezintă necesitatea îmbunătățirii colectării de date, includerea sănătății orale ca parte integrantă a stării generale de sănătate precum și abordarea factorilor de risc comuni multor altor afecțiuni cronice, care includ dieta, fumatul și consumul de alcool. 

În acest scop, pe 5 martie 2013, Platformaa lansat în cadrul unei mese rotunde în Parlamentul European un set de Obiective europene pentru anul 2020 care au ca prioritate:

1. Sistemele de colectare a datelor;
2. Politicile de prevenție;
3. Educarea și conștientizarea importanței igienei orale.

Câteva exemple de obiective sunt crearea unei rețele de monitorizare și colectare de date permanente la nivel european, subvenționate de UE, care să centralizeze date anual, standardizat, din fiecare țară UE; dezvoltarea programelor naționale/regionale de prevenție în domeniul sănătății orale în școli primare și secundare – aceste programe pot include controale gratuite, având ca obiectiv principal educarea copiilor și a adolescenților în privința practicilor de igienă orală, utilizarea pastei de dinți cu fluor, obiceiuri alimentare sănătoase, reducerea consumului de zahăr și utilizarea alternativelor la zahăr.

„Platforma pentru o Sănătate Orală mai Bună în Europa”-  2014

Pe 18 martie 2014, în avanpremiera Zilei Mondiale a Sănătății Orale, „Platforma pentru o Sănătate Orală mai Bunăîn Europa” a reunit actori importanți din zona de sănătate publică, profesioniști și decidenți de marcă, pentru lansarea Buletinului European de Sănătate Orală, în cadrul unei mese rotunde ținute în Parlamentul European. 

Buletinul European de Sănătate Orală este rezultatul unui chestionar care a urmărit să evalueze gradul de eficiență a măsurilor de prevenție în sănătatea orală în Statele Membre UE. Buletinul conține indicatori care măsoară progresul obținut de-a lungul timpului în 28 de țări membre, printre care și România. De asemenea, Buletinul European de Sănătate Orală va da ocazia fiecărui stat membru să își evalueze starea sănătății orale în comparație cu un set de indicatori care pot fi utili pentru formularea unor politici și strategii de sănătate orală la nivel guvernamental. 

Raportul care a rezultat în urma chestionarului ar trebui să reprezinte un punct de plecare pentru eforturile crescute ale Statelor Membre și în special la nivelul UE, pentru a îmbunătăți politicile de prevenție în sănătatea orală. Rezultatele preliminarii despre status-quo-ulindicatorilor de sănătate orală definiți de Platformă arată o mare discrepanță în ceea ce privește calitatea datelor și metodologia aplicată și confirmă rezultatele Raportului asupra Sănătății Orale din Europa (2012). Având în vedere marea diferență de calitate în Managementul Practicilor de Prevenție sau al Afecțiunilor Orale, în cazul rolului jucat de profesioniștii în sănătate orală, și în ceea ce privește educarea și sensibilizarea populației, eficiența sistemelor actuale de îngrijire orală în scopul promovării sănătății orale este sub semnul întrebării în multe State Membre UE.

Prezent în calitate de gazdă a mesei rotunde de lansare a Buletinului în Parlamentul European, dl Ciprian Tănăsescu, Membru al Parlamentului European, a declarat pentru România: „Raportul Platformei Europene pentru Sănătatea Orală arată că la nivelul țărilor UE, o serie întreagă de măsuri sunt necesare pentru ameliorarea situației actuale în privința sănătății orale, precum și pentru a evita creșterea costurilor pe viitor. 

În cazul României, răspunsurile primite la Report Card au arătat o lipsă importantă de date legate de sănătatea orală, planificarea forței de muncă aferente și programele de prevenție. Sunt mândru că pot sprijini această inițiativă în eforturile depuse pentru a îmbunătăți situația sănătății orale la nivel european și în România.”

DetaliidespreBuletinul European de SănătateOrală pot fi găsitepewww.oralhealthplatform.euNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu