Apiterapia în afecţiunile respiratorii specifice sezonului rece



Dr.bioch. Cristina Mateescu
Director General I.C.D.Apicultura
Vice-preşedinte 
Comisia Ştiinţifică Permanentă de Apiterapie APIMONDIA

Odată cu apariţia sezonului rece, medicii de familie şi pediatrii se confruntă adeseori cu o crescută incidenţă a infecţiilor respiratorii, fie ale căilor superioare (faringite, laringite, sinuzite, rinite) fie cele interesând aparatul bronhopulmonar (bronşite, traheite, pneumonii). În multe cazuri, aceste afecţiuni devin cronice şi pot perturba dezvoltarea staturo-ponderală a copilului, mai ales în condiţii de recidive frecvente când arsenalul terapeutic clasic recurge la administrarea de antibiotice. În astfel de cazuri apiterapia deţine numeroase soluţii ce pot ameliora sau chiar vindeca.

Între toate specialităţile medicale oto-rino-laringologia este cea care beneficiază cel mai mult de efectele curative benefice ale produselor stupului. Reputaţia mierii nu mai lasă loc nici unei discuţii întrucât acţiunilor sale anti-tusive, fluidifiante şi expectorante li se alătură proprietăţile sale antibacteriene. Unele sortimente de miere, cum este cazul mierii de tei,  lavandă, a mierii de cimbru sau a celei de conifere, dar şi amestecul de miere cu propolis, sunt de un real ajutor în recuperarea vocii afectate de o laringită sau o faringită.

Propolisul s-a dovedit extrem de eficient în tratamentul unor afecţiuni ce interesează arborele respirator. Acest produs natural prezintă avantajul de a opri rapid durerea, de a-şi exercita acţiunea o perioadă lungă de timp şi de a reduce durata tratamentului clasic. Intre afecţiunile ce pot beneficia rapid de efectele propolisului se numără faringitele cronice, alergiile rino-sinusale şi rino-sinusita cronică. Dacă la tratamentul cu propolis se asociază lăptişor de matcă şi miere, eficienţa este sporită în tratamentul amigdalitelor, otitelor, traheitelor şi a guturaiului.

Trebuie să mai menţionăm că în aplicare internă, propolisul nu produce dezechilibre ale florei bacteriene normale întrucât el acţionează printr-o stimulare a factorilor imunologici specifici şi non-specifici şi are ca rezultat o creştere a rezistenţei generale a organismului faţă de boală. Cazurile de infecţii ale căilor respiratorii superioare pot beneficia de un spectru larg de produse pe bază de propolis. 

Cu titlu preventiv, lăptişorul de matcă se poate dovedi eficient pentru traversarea unor epidemii de gripă sau de infecţii virale acute. Administrarea  se face cu prudenţă la persoanele cu antecedente alergice. 

Iată câteva produse accesibile: MELTONIC- Eucalipt cu propolis, vitamina C, ulei esenţial de eucalipt şi de pin. PROPOSEPT – tablete cu propolis şi PROPOSEPT C – tablete cu propolis şi vitamina C sunt deja cunoscute în tratamentului unor afecţiuni ca traheite, bronşite, laringite, faringite etc. 
Pentru întărirea sistemului imunitar se poate interveni cu produsul MEL-ROYAL miere cu lăptişor de matcă şi cu produsul MEL-PROP pastă de miere cu extract de propolis şi vitamina C.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu