Experții români în domeniul osteoporozei și bolilor musculoscheletice participă la Ziua Mondială a Osteoporozei

(București, 18-20 octombrie 2013)

Lectori de renume, cu experiență în studiul și managementul osteoporozei, vor susține prezentări la cea de-a doua ediție a manifestării Ziua Mondială a Osteoporozei, sărbătorită la București în perioada 18-20 octombrie 2013. Evenimentul este structurat astfel: prelegeri științifice pentru specialiști (18-19 octombrie 2013, Howard Johnson), workshop adresat pacienților (19 octombrie 2013, Howard Johnson) și acțiuni dedicate publicului larg (Sun Plaza Mall, 20 octombrie 2013). 

Manifestarea interdisciplinară este organizată de Houston NPA în parteneriat cu Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei din România și Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice și a fost creditat cu 12 puncte EMC pentru medici și 14 puncte EFC pentru farmaciști. 


Coordonatorul științific al manifestării este conf. dr. Daniel Grigorie, președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculo-Scheletice și coordonatorul echipei de specialiști care a dezvoltat modelul românesc de FRAX (instrument de evaluare a riscului de fractură osteoporotică). Alături de conf. dr. Daniel Grigorie vor lua cuvântul în plen: Conf. Dr. Gabriel Prada (președintele Societății Române de Geriatrie și Gerontologie), Acad. Prof. dr. Mihail Coculescu (Institutul de Endocrinologie C. I. Parhon, București), Prof. Dr. Cătălina Poiană (Șefa Disciplinei de Endocrinologie “C.I. Parhon” a UMF “Carol Davila”), Conf. Dr. Corina Zugravu (medic primar igiena alimentației și nutriție), Conf. Dr. Marina Cevei (medic primar reabilitare medicală, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix), Șef Lucrări dr. Olivera Lupescu (medic primar ortopedie și traumatologie, Spitalul Clinic de Urgență București), Dr. Monica Bătăiosu (medic primar, medicină de familie), Dr. Rodica Ilie (medic primar endocrinologie, consilier științific ASPOR), Dr. Salvina Mihalcea (medic primar reabilitare medicală, vicepreședinte ASPOR), Dr. Ildiko Gasparik (președinte ASPOR), Dr. Dorina Maria Fărcaș (medic primar, reabilitare medicală, UMF Oradea), Dr. Nicolae Iordache Iordache (autorul primei cărți din România despre brandingul personal în medicină: “Cine ești tu, doctore?”)

Osteoporoza, o afecțiune care necesită o abordare interdisciplinară

Programul științific al conferinței subliniază necesitatea unei abordări interdisciplinare în diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea osteoporozei. Tematica urmărește subiecte de real interes pentru specialiști: 
  • Factorii de risc și osteoporoza, Modelul românesc de FRAX în practica clinică. Praguri de investigare și tratament (simulări online de FRAX),  Osteoporoza la bărbați, Impactul psihologic asupra calității vieții unui grup de bărbați cu osteoporoză, Terapia combinată în osteoporoză, Abordarea pacientului cu osteoporoză în cabinetul medicului de familie, Fracturile osteoporotice majore: fractura de șold și fracturile vertebrale.
  • Durerea și diagnosticul diferențial în bolile musculo-scheletice, Povara bolii osteoporotice - o provocare pentru sistemele de sănătate. 
  • Locul agenților terapeutici în vindecarea fracturilor de os osteoporotic: controverse, consensuri, Vârstnicul cu sindrom de fragilitate, Reabilitarea medicală a pacientului cu osteoporoză,  Nutriția și sănătatea oaselor, Depresia și impactul asupra sănătății oaselor. 


La conferințele pentru specialiști sunt așteptate cadre medicale cu specialitățile medicină de familie, endocrinologie, reumatologie, reabilitare medicală, ortopedie și traumatologie, geriatrie, medicină internă, nutriție, psihologie și psihiatrie, balneo-fizio-kinetoterapie, farmaciști, asistenți medicali și de farmacie, studenți și medici rezidenți. 

Pentru înscrierea la conferința adresată specialiștilor: evenimente@houston.ro, 0725.221.018. 
Premieră: workshop pentru pacienții cu osteoporoză

Una dintre premierele acestei ediții a Zilei Mondiale a Osteoporozei este dată de organizarea unui workshop special pentru pacienți, în cadrul căruia aceștia vor primi informații utile în managementul bolii și adaptarea stilului de viață pentru a face față cu succes afecțiunii. Vor fi discutate aspecte precum: nutriția potrivită pentru sănătatea oaselor, rolul jucat de suplimentele cu calciu și vitamina D în tratamentul osteoporozei, recuperarea după o fractură de os osteoporotic, sindromul de fragilitate la vârstnici, rolul jucat de Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei din România în conectarea pacienților cu osteoporoză și a medicilor care se ocupă de tratamentul acestei boli.

Workshop-ul se va finaliza cu o demonstrație de exerciții fizice adaptate nevoilor persoanelor cu osteoporoză, după care vor fi efectuate testări gratuite pentru depistarea osteoporozei și evaluări FRAX pentru calcularea riscului de fractură osteoporotică. 

Pentru a participa la workshop-ul pentru pacienți vă rugăm să vă înscrieți la: evenimente@houston.ro sau 0725.221.018.

20 octombrie 2013: Bucureștenii așteptați la Mișcarea împotriva Osteoporozei

Pe 20 octombrie, chiar de Ziua Mondială a Osteoporozei (stabilită de Fundația Internațională a Osteoporozei-IOF), bucureștenii sunt așteptați în Sun Plaza Mall pentru a lua parte la Mișcarea împotriva Osteoporozei. Programul acțiunii cuprinde exerciții fizice utile în prevenirea și terapia osteoporozei, momente artistice, testări gratuite pentru depistarea osteoporozei și evaluarea riscului de fractură (FRAX). Printre suprizele organizatorilor, vor fi prezentate momente de dans terapeutic și de fizioterapie, vor fi organizate tombole cu premii și vor fi distribuite materiale informative. Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 10.00-14.00. 

Startul manifestărilor legate de Ziua Mondială a Osteoporozei va fi dat pe 17 octombrie 2013, începând cu orele 11.00, printr-o conferință de presă, găzduită de Hotel Howard Johnson. Printre cei care vor lua cuvântul se află: conf. dr. Daniel Grigorie (președintele SROBMS), dr. Ildiko Gasparik (președinte ASPOR), Dr. Salvina Mihalcea (vicepreședinte ASPOR). 

Jurnaliștii prezenți vor avea acces la mai multe informații privind modelul românesc de FRAX, statistici privind răspândirea osteoporozei în România și impactul socio-economic al bolii. 

Pentru confirmarea participării la conferință de presă și pentru informații suplimentare: Alexandra Nistoroiu, PR Executive Houston NPA, alexandra.nistoroiu@houston.ro, 0729.144.261. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu