Centenar Academician Marin Voiculescu – 100 de ani de la naștere Formator al școlii de boli infecțioase din România, celebrat la Academia Română


La Academia Română, miercuri, 2 octombrie 2013, a avut loc Centenarul Academician Marin Voiculescu – 100 de ani de la naștere. Ceremonia a reunit importante personalități ale lumii academice, sociale și medicale, care au adus un omagiu marelui medic român.

Festivitatea fost deschisă de acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, care a declarat: ”Marin 
Voiculescu a fost un distins profesor și intelectual. Sesiunea noastră de astăzi readuce în memorie activitatea acestui mare om de medicină și vă mulțumesc pentru ocazia de a găzdui în Aula Academiei această manifestare”.

Prezent în cadrul evenimentului, Ion Iliescu, fost președinte al României, a punctat: “Profesorul Voiculescu a fost nu numai un model în ceea ce privește profesiunea sa, medicina și cercetarea, dar și un om activ în planul vieții sociale. Este exemplară activitatea sa care îmbină cele trei calități care caracterizează în general oamenii care lucrează în domeniul medicinei: activitatea didactică, activitatea de cercetare și practica medicală”.

“Îl putem considera pe Academicianul Marin Voiculescu ca făcând parte din acea categorie foarte selectă a medicilor excepționali, medici care au deschis drumuri, dar care mai ales au lăsat în urma lor o școală medicală. Monștenirea pe care ne-o lasă Academicianul Marin Voiculescu este una de performanță, competență, exigență și generozitate”, a subliniat Eugen Nicolăescu, Ministrul Sănătății, celor prezenți.


Deschizător de drumuri și medic de excepție, acad. Marin Voiculescu a lăsat în urma sa o puternică școală medicală de boli infecțioase. Redactor șef la Revista Viața Medicală, academicianul este autorul a numeroase tratate și monografii privind bolile infecțioase, cărți din care au învățat și încă învață generații de studenți, medici specialiști și primari. În același timp, acad. Marin Voiculescu a completat scrisul științific cu cel literar, semnând volume de proză, versuri și eseuri. 

”Academicianul Voiculescu a avut o influență benefică asupra sistemului medical din România. Modestia, hărnicia, generozitatea, implicarea în viața universitară și asistența medicală, darul scrisului, cultura sa au rămas pentru generațiile viitoare de studenți și medici”, a precizat acad. Leonida Gherasim, în cadrul manifestării.

Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Prof.Dr. Matei Balș” a rememorat anii în care l-a avut drept profesor pe acad. Marin Voiculescu și a declarat: “Este o onoare pentru mine să fiu aici, deoarece sunt unul dintre urmașii sau continuatorii bolilor infecțioase din fostul Spital Colentina, actualul Institut de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș. Academicianul Marin Voiculescu a fost un formator de școală - un formator foarte riguros de școală”.

“Centenarul Academician Marin Voiculescu m-a făcut să conștientizez, încă o dată, că neglijăm valorile medicinei românești care pot constitui pentru cei tineri mai mult decât niște exemple. Este vital ca tânăra generația de medici să cunoască principiile care ar trebui să călăuzească această nobilă profesie.”, a concluzionat prof.dr. Mihai Voiculescu, președintele Fundației Academician Marin Voiculescu. 

Academicianul Marin Voiculescu este una dintre cele mai marcante personalități medicale în domeniul bolilor infecțioase din România. Un inovator al timpului său, Acad. Marin Voiculescu a fost, printre altele, decan al Facultăților de Igienă și de Medicină Generală, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, director al Clinicii de Boli Infecțioase Colentina, președintele Uniunii Societăților Științelor Medicale,  vicepreședinte al Societății Balcanice de Medicină. Membru titular al Academiei Române, acad. Marin Voiculescu a avut o activitate bogată în cadrul instituției, prin organizarea de conferințe, prelegeri și activități în cadrul secției medicale.

În cadrul festivității a fost prezentată o parte a documentarului intitulat ”Acad. Marin Voiculescu – De Veghe pe Frontul Vieții și al Sănătății”, realizat de Sănătatea Press Group.

Centenarul Academician Marin Voiculescu a fost organizat de Fundația Academician Marin Voiculescu, fondată în onoarea marii personalități a medicinei românești. 

Sursa: Sănătatea Press Group

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu