ZIUA MONDIALA A INIMII 2013




De ce este nevoie de un proiect dedicat patologiei cardiovasculare – ZIUA INIMII – in Romania?

Pentru patologia cardiovasculara au fost inregistrate progrese in ultimii ani de la diagnostic la abordarea terapeutica, insa principala cauza de deces in Romania ramane cea cardiovasculara - aproximativ 150 000 de romani mor anual de boli cardiovasculare (60% din totalul deceselor inregistrate)!!!

Estimarile indica date la fel de alarmante pe viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism.

Prin comparatie, de amintit doar faptul ca in Romania prin boala coronariana sunt de 8 ori mai multe decese la femei decat prin cancer de san!

Care este managementul actual al bolii coronariene in Romania?

Similar cu alte tari din Europa, in Romania au fost dezvoltate programe speciale ce se adreseaza pacientului cu infarct miocardic acut (cu supradenivelare ST) - Programul National de Infarct, a dus la o buna adresabilitate a urgentelor si la scaderea mortalitatii in spital !!!

Problema ramane deschisa, deoarece exista un numar cel putin egal de pacienti ce se adreseaza in urgenta pentru alte complicatii ale bolii coronariene.

Ce este de facut pentru reducerea mortalitatii prin boala coronariana in Romania?

  1. Proiecte de preventia populationala - desfasurate de Fundatia Romana a Inimii/ societatea civila/ mass-media
  2. Crearea de programe nationale – extensie a Programului National de Infarct si pentru alte categorii de pacienti cu complicatii coronariene
  3. Reducerea impactului factorilor de risc cardiovascular prin programe specifice (in special hipertensiune arteriala, dislipidemie si fumat)!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu