Pneumopatiile virale

  
Dr. Sorin Godeanu, Laboratoarele Elidor
                            
Pneumopatiile virale (şi gripale) nu mai dispun de predictibilitate. Arealul originii virusului se estompează prin multitudinea de pasaje (escale) pe care le parcurge pacientul expus la infecţii - te poţi urca sănătos în avion şi cobori la destinaţie cu manifestări clinice evidente.
În călătoriile lungi (18-20 ore) este greu, chiar imposibil, să faci diferenţa între starea de fatigabilitate secundară traseului parcurs şi starea de astenie fizică secundară impregnării virale.
Pneumopatia virală reprezintă reacţia inflamatorie la nivelul interstiţiului pulmonar complicat sau nu cu alveolite. Există o mare varietate de agenţi etiologici: virusurile gripale, paragripale, adenovirusurile, rino, corona şi enterovirusul, virusul rujeolei şi al varicelei. Contaminarea este aerogenă. Agentul viral acţionează asupra covorului ciliar al căilor respiratorii superioare şi în zona alveolelor pulmonare, cu inducerea edemului inflamator şi cu hipersecreţie de mucus.
Tabloul clinic poate varia de la oligosimptomatic la un tablou clinic polimorf: de la coriză la mialgii difuze, de la stări subfebrile la febră peste 40º C cu junghi toracic şi frison, astenie fizică uşoară sau marcată, tuse, răguşeală, secreţii nazale apoase etc. Incubaţia infecţiei virale durează între 18 şi 72 ore.
Anatomo-clinic, se pot recunoaşte forma hilară, cu accentuarea desenului peribronhovascular perihilar şi forma macronodulară – opacităţi rotunde ovalare fără tendinţe de confluare.
Tratamentul natural este o opţiune cu rezoluţii terapeutice superlative. La un pacient cu stare de nutriţie şi imunitate normale, neintoxicat (poluare intensă, radiaţii) răspunsul terapeutic este prompt.


1. Se începe cu LIZOVIR 3-5 cpr./zi – efect antitermic, antialgic, imunomodulator – sau FLUAGIN (antibiotic natural, antialgic, imunomodulator) câte 3-5 cpr./zi, cu administrare susţinută de lichide (3-4 l./zi, ceai, sucuri de fructe naturale, supe).

2. Se administrează ORTOGEL după badijonajul cu Frecţie Elidor, la 10 min. distanţă. Aplicaţiile cutanate se fac de cel puţin 3x/zi (la cca 8h). Aplicaţiile topice rezolvă câteva probleme esenţiale:
a)  acţiune antiinflamatorie, antialgică;
b) efectul revulsiv al aplicaţiilor locale induce vasodilataţie cu eliminarea rapidă a grupărilor acide, radicalilor liberi şi a produşilor metabolici toxici.
c)  diminuează simptomele (febră, frisoane, astenie fizică, dificultăţi în respiraţie, junghiul toracic).

3. Administrarea de Sirop expectorant Pulmo-Expres (Elidor) are efect complex (antitusiv, antitermic, antialgic, imunomodulator).

 În multe cazuri tratamentul a fost eficient, cu îmbunătăţirea stării clinice imediat după începere. Fiecare pacient are un parcurs clinic diferenţiat (tratăm bolnavul nu boala). Dacă starea clinică nu se ameliorează, se impune un control de specialitate, cu examene imagistice şi de laborator, pentru a găsi cauzele ineficienţei tratamentului medical indicat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu