Cataracta


Dr. Andrei FILIP
Medic primar oftalmolog,
Doctor în ştiinţe medicale
www.amaoptimex.ro

Cataracta este o afecţiune oftalmologică ce determină scăderea progresivă a vederii (de cele mai multe ori la ambii ochi) prin pierderea calităţilor cristalinului. Cristalinul este o lentilă ce se află imediat în spatele părţii colorate a ochiului, irisul. Caracteristica principală a cristalinului este acomodaţia, prin care înţelegem capacitatea de a vedea la toate distanţele.

Peste 70% dintre persoanele sănătoase de peste 60 de ani vor dezvolta cataractă. Înaintarea în vârstă este cea mai importantă cauză de apariţie a cataractei. Există însă cazuri în care această afecţiune poate fi întâlnită şi la persoane mai tinere.

Cataracta  poate fi congenitală sau dobândită. Alţi factori care pot influenţa sau determina apariţia cataractei sunt: medicamentele (ex.: cortizonul), mediile toxice, bolile sistemice (ex.: diabet), traumatismele, expunerea la raze ultraviolete şi, nu în ultimul rând, ereditatea.

Singura metodă de tratament este cea chirurgicală. Prin operaţie, medicul înlocuieşte cristalinul opacifiat cu unul artificial, care este valabil pentru tot restul vieţii. În momentul de faţă, datorită tehnologiei foarte avansate, operaţia de cataractă a devenit  foarte puţin traumatizantă pentru pacient, recuperarea vizuală fiind de cele mai multe ori spectaculoasă.

Operaţia de cataractă cu ultrasunete sau facoemulsificarea cu ultrasunete, cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil), este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie atât de mică încât nu este nevoie de sutură. Operaţia durează foarte puţin, aproximativ 7 minute, se face cu anestezie locală, fără internare, iar după operaţie pacientul pleacă acasă.

Operaţia de cataractă cu ultrasunete are o rată foarte mare de reuşită, de peste 99 %. În cazul operaţiei de cataractă cu ultrasunete este deosebit de important ca operaţia să se facă la momentul oportun, respectiv în momentul în care pacientul nu mai are confort vizual. În cazul în care cataracta este foarte avansată, creşte riscul de apariţie a complicaţiilor, atât în timpul operaţiei cât şi după. De asemenea, în cazul în care cataracta este foarte veche, albă sau momentul oportun pentru intervenţie este depăşit cu mult timp, există riscul ca operaţia cu ultrasunete să nu se mai poată efectua; în acest caz, se poate opta pentru operaţia de cataractă prin metoda extracapsulară, o metodă foarte traumatizantă în comparaţie cu facoemulsificarea, cu incizie mare, recuperarea după operaţie fiind mult mai lentă.

Există cristaline monofocale torice care se recomandă celor cu astigmatism. Cristalinele artificiale foldabile multifocale oferă o vedere bună atât la distanţă cât şi  aproape, satisfacţia pacientului fiind foarte mare. După acest tip de implant de cristalin artificial pacientul are independenţă faţă de ochelari în peste 85% dintre activităţile zilnice.

Cristalinele artificiale multifocale personalizate se adresează persoanelor cu dioptrii extreme, sferice, cilindrice sau amândouă şi se fabrică la comandă în urma unor măsurători.

În concluzie, este bine ca operaţia de cataractă să se facă în momentul în care confortul vizual scade. Aşteptarea nu duce decât la complicaţii şi la scăderea calităţii vieţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu