Viaţa cu stimulator cardiac reluată cu încredere în Centrul de Boli Cardiovasculare “ANGIOMEDICA” Bucureşti


     Începând cu sfârşitul anilor ‘50, atunci când stimulatoarele cardiace au fost implantate pentru prima dată, milioane de oameni ca dumneavoastră (cei cu neregularităţi ale ritmului cardiac) s-au putut şi se pot întoarce la stilul lor normal/natural de viaţă.
   
    Astăzi, aceste microprocesoare sunt mult mai mici, mai uşoare şi mult mai performante din punctul de vedere al tehnologiei abordate în domeniu. Astfel, parametrii acestora pot fi ajustaţi după implantare, fără necesitatea unei alte intervenţii chirurgicale traumatizante.
    
    Or, însăşi procedura chirurgicală de implantare a devenit una obişnuită, de rutină, care nu necesită un grad ridicat de complexitate.
   
    Şi, ca să vă creaţi o imagine cât de cât clară, relevantă, asupra modului natural de funcţionare a inimii dumneavoastră, în comparaţie cu un sistem de ajutaj prin stimulare cardiacă pentru o inimă bolnavă, cu tulburări de ritm cardiac, în materialul care urmează vă vom face o scurtă prezentare prin comparare a celor două situaţii, în mod punctual.
    
    Aşadar, în mod normal, acţiunea de pompare a sângelui, executată de inima dumneavoastră, este controlată de nişte mici impulsuri electrice produse de stimulatorul natural al cordului, în speţă nodul sinusal, aflat în atriul drept al inimii. Impulsurile astfel date/create, călătoresc prin întreaga masă musculară a atriilor, determinându-le să se contracte, după care ajung la o joncţiune aflată în mijlocul inimii numită” nodul atrioventricular (nodul AV). Transmiterea impulsurilor continuă prin căile de conducere aflate în ventricule, determinând inima să bată, după care aceasta se odihneşte  până la următorul impuls, când se declanşează un nou ciclu şi, tot aşa, până în momentul în care frecvenţa impulsurilor scade sau se dereglează în ciclul său normal, prin apariţia tulburărilor de ritm cardiac.
   
    Astfel, una dintre cele mai obişnuite/frecvente afecţiuni care necesită stimulare cardiacă prin implantarea de stimulator cardiac se numeşte “bradicardie cardiacă” şi înseamnă o frecvenţă cardiacă redusă/joasă în raport cu nivelul acesteia cerut de organism. Simptomele unei astfel de afecţiuni se manifestă prin: perioade lungi de oboseală frecventă, sincope în respiraţie prin scurtarea duratei normale a acesteia, leşinuri….
  
     Bradicardia este cauzată în general de una dintre următoarele sau ambele tulburări de ritm cardiac, şi anume:
  • Sindromul nodului sinusal bolnav (Sick Sinus Sindrome) – atunci când nodul sinusal emite impulsuri electrice la o frecvenţă prea redusă sau neregulată;
  • Blocajul cardiac (Heart Block) – atunci când impulsurile electrice sunt încetinite, devin neregulate sau se opresc.
  
     Blocajul cardiac poate apărea la nivelul nodului AV sau de-a lungul căilor de conducere.
    
    Tulburările de ritm cardiac au o varietate de cauze, inclusiv defecte cardiace ereditare, diverse boli, angina pectorală sau cicatrici formate pe ţesutul miocardic ca urmare a unui infarct şi/sau din cauze necunoscute.
    
   Tocmai aceste tulburări de ritm cardiac pot fi îndepărtate/eliminate cu ajutorul stimulatorului cardiac implantabil, prin care impulsurile electrice neregulate sunt reglate şi aduse la nivelul unei inimi normale în pieptul dumneavoastră, pentru ca să vă puteţi bucura în continuare de o viaţă normală şi nesincopată.
   
    Acest mic aparat funcţioneaza ca un microprocesor/minicomputer, este compus dintr-o carcasă metalică (generatorul de puls electric) care conţine nişte baterii speciale de lungă durată (5-7 ani), care, cu circuitul electronic aferent, temporizează şi controlează impulsurile electrice trimise în mod artificial în inima dumneavoastră.
   
     Impulsurile electrice se transmit prin nişte conductori speciali izolaţi, numiţi sonde de stimulare. Aceşti conductori, conectaţi, la rândul lor, la stimulator, sunt deosebit de flexibili, pentru a putea rezista la flexiunile şi/sau răsucirile la care sunt supuşi din cauza mişcărilor corpului şi, bineînţeles, a bătăilor inimii dumneavoastră.
  
    Contactul cu inima se realizează prin intermediul unui electrod metalic aflat la vârful sondei de stimulare. Prin intermediul acestuia, stimulatorul monitorizează “conştiincios” activitatea electrică a inimii dumneavoastră şi trimite astfel, drept răspuns de corecţie, impulsuri electrice numai atunci când inima are nevoie de acestea.
    Iată de ce, în funcţie de afecţiunea de care suferă pacientul, se determină şi tipul de stimulator cardiac care urmează să fie implantat.
       
   Tipuri de stimulatoare cardiace: unicameral, bicameral, biventricular, VDD şi antitahicardic.
      
    Nu trebuie să vă faceţi griji, deoarece stimulatorul dumneavoastră este programabil. Aşa că, în situaţia în care starea dumneavoastră de sănătate o solicită sau cerinţele/parametrii de stimulare se modifică, medicul dumneavoastră poate decide ajustarea unora dintre parametrii stimulatorului, chiar în timpul unei consultaţii de specialitate, fără să fie necesară o altă intervenţie chirurgicală.   
   
     În consecinţă, aţi putea fi surprinşi să aflaţi cât de repede vă reveniţi după o intervenţie chirurgicală de implantare a unui stimulator cardiac. Aşa că, urmând sfaturile medicului dumneavoastră şi pe măsură ce începeţi să vă simţiţi mai bine, ar trebui să fiţi capabili ca, treptat, să vă reluaţi activităţile normale. Aceste activităţi pot include:
  •  călătoriile, conducerea maşinii;
  •  baia, duşul, înotul;
  •  reluarea activităţii sexuale;
  •  reluarea activităţii la locul de muncă;
  •  implicarea în diverse activităţi recreative, cum ar fi: plimbările, grădinăritul, golful, bowlingul sau jocurile cu mingea.
    Monitorizarea stimulatorului îl ajută pe cardiologul dumneavoastră să evalueze funcţionarea acestuia, interacţiunea pe care o are cu inima şi starea electrodului şi a bateriei.
    Stimulatorul dumneavoastră poate fi monitorizat în timpul vizitelor efectuate la cabinetul medicului specialist cardiolog din cadrul clinicii Angiomedica. Programarea acestor vizite la cardiologul dumneavoastră, poate depinde de tipul de stimulator pe care îl aveţi şi de protocolul intern al clinicii. Monitorizarea va deveni mai frecventă pe măsură ce stimulatorul se apropie de termenul când trebuie înlocuit (5-7 ani).

      Este foarte important să respectaţi toate vizitele pe care vi le programează cardiologul dumneavoastră şi, deopotrivă, să respectaţi cu sfinţenie regimul de convieţuire cu stimulatorul, constând în împrejurări, mediu, utilaje, mecanisme ş.a., detalii care sunt descrise amănunţit în cartea/carnetul de identificare a stimulatorului pe care îl aveţi implantat.  
  
     Fiţi atenţi la semnele fizice care ar putea indica faptul că stimulatorul dumneavoastră ar trebui verificat şi sunaţi/vizitaţi imediat medicul dumneavoastră cardiolog, când apare unul dintre următoarele evenimente:
  • dificultăţi în respiraţie, ameţeli sau leşinuri;
  •  umflături ale picioarelor, gleznelor, mâinilor sau încheieturilor;
  • durere în piept sau sughiţuri prelungite;
  •  febră, înroşire, umflare sau supurare a cicatricii.
     Sperăm că, prin scurta noastră prezentare a vieţii cu stimulator cardiac, am venit în sprijinul dumneavoastră, pentru elucidarea unor necunoscute şi, totodată, pentru revitalizarea vieţii personale şi a speranţei că mai există o şansă la îndemână de exploatat în interesul şi favoarea dumneavoastră, oferită în clinica ANGIOMEDICA.

                                                      “ Noi ştim ce aveţi pe inimă”

Prof.univ.dr. Ion Tintoiu – medic primar interne-cardiologie şi stimulare cardiacă – FESC;
Dr. Ion Bostan – medic primar cardiologie/aritmologie şi stimulare cardiacă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu