Succesul alăptării

     Ce minunat lucru se petrece în pântecele unei femei în cele nouă luni de aşteptare! Câte emoţii care te copleşesc, câtă bucurie îţi cuprinde inima, dar, mai ales, câtă iubire... acea dragoste protectivă, care te învăluie cu totul, culminează cu naşterea şi cu momentul în care îţi vei pune copilul la piept.

     În orele şi zilele care urmează naşterii veţi fi împreună, nedespărţiţi. Copilul va suge de câte ori va vrea, satisfăcândui-se  această nevoie si dorintă principală – să fie alăptat. Prin alăptare i se oferă totul, nu doar hrană, ci şi siguranţă, consolare şi căldură, dragoste în cea mai pură formă a sa!

     Ţinând cont de faptul că în maternităţi nu se întâmplă tocmai aşa cum ne dorim şi cum ar trebui să se întâmple, iată câţiva paşi pe care te sfătuiesc să-i urmezi pentru o iniţiere corectă şi cu succes a alăptării pruncului tău:
  1. Pune copilul la sân cât mai repede după naştere, în contact piele-pe-piele. Dacă acest lucru nu este cu putinţă, cere-l cu tine în salon în primele două ore postpartum. Hormonii care se declanşează imediat după naştere favorizează alăptarea precoce. În caz de cezariană, acest fenomen este întârziat şi ar fi indicat să procedezi în acest fel pentru a stimula hormonii.
 2. Încearcă să stai în acelaşi salon cu bebeluşul zi şi noapte! Vei reuşi astfel să-ţi cunoşti mai bine copilul, el va avea acces nelimitat la sân, beneficiind de toate calităţile incomensurabile ale colostrului, şi vei evita angorjarea sau obstruarea unor canale. Secretul unei cantităţi optime de lapte este alăptarea frecventă, la cererea copilului. Cu cât el suge mai des şi va “goli” mai bine sânii, cu atât va creşte lactaţia, iar cu cât suge mai rar, cu atât mai puţin lapte vei avea. Nu te speria dacă bebeluşul suge forte des întrucât  în medie, un nou-născut are între 8 şi 12 mese în 24 de ore.

3. Fii atentă la poziţia ta şi a bebeluşului! Este foarte important să stai comodă în timpul alăptării pentru a evita tensiunea spatelui, umerilor şi braţelor. Copilul trebuie să fie întors spre tine, cu capul la nivelul sânului şi să se ataşeze corect la sân (gura larg deschisă, buza inferioară răsfrântă, bărbia în sân, areola în guriţă)

4. Fă tot posibilul pentru a evita hrănirea nou-născutului cu biberonul. În caz contrar, poate apărea confuzia tetină-mamelon şi, de aici, problemele cu alăptarea.Alăptează-l exclusiv până la 6 luni, iar apoi, alături de alimentaţia complementară, continuă cu alăptarea la cerere până la vârsta de 2 ani şi după! (recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/).

5.  Încearcă să fii cât mai bine informată încă din perioada de graviditate. Te sfătuiesc să participi la un curs de alăptare pentru a primi informaţii corecte despre ceea ce ai de făcut imediat după naştere.
    
     Când apar dificultăţi, consultantul în lactaţie are un rol major, de cele mai multe ori succesul alăptării depinzând de ajutorul acestuia. Este important ca acesta să posede cunoştinţe corecte despre alăptare, iar pentru aceasta este nevoie de pregătire temeinică şi certificare. Cel mai înalt standard este acela de Consultant în Lactaţie Certificat de Bordul Internaţional (IBCLC), singura acreditare recunoscută în lumea întreagă de asociaţiile profesionale.

Sorana MUREŞAN, Consultant în Lactaţie Certificat Internaţinal (IBCLC) şi 
Educator Prenatal Certificat Lamaze (LCCE), ProMAMA Center
www.promama.ro

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu