Accidentele vasculare cerebrale (AVC) și canicula

      Accidentul vascular cerebral (AVC) se soldează cu tulburări grave prin oprirea circulației sanguine spre creier, neuronii fiind lipsiți de oxigenare și substanțe nutritive.
 
     Prin debut și evoluție, AVC este o urgență neurologică și, uneori, neurochirurgicală.
 
    Instalarea AVC poate fi o chestiune de minute, iar identificarea leziunii (localizare și tip de leziune – ischemică sau hemoragică) se impune, pentru a iniția un tratament etiologic în contratimp.
 
     În accidentul vascular hemoragic se va opri sângerarea și se va urmări scăderea presiunii intracraniene. În funcție de extinderea AVC, prin amploare și gravitate, se poate produce exitusul  pacientului la scurt timp de la debut.
 
     În cazul accidentului vascular ischemic se reduce afluxul de sânge bogat în oxigen și substanțe nutritive.
 
   Semnele AVC pot apărea brusc: amorțeli, slăbiciune, incapacitate de a mobiliza brațele, picioarele, tulburări de vedere, de vorbire, de mers. Aceste semne atrag atenția medicului specialist, ceea ce impune un set amplu de investigații profesionale.
 
  1. Prin stabilirea diagnosticului se aplică un algoritm terapeutic adaptat cazului. Stresul termic - canicula -, poate agrava ireversibil bolile cerebrovasculare printr-un mecanism dublu: primul mecanism, transpirația excesivă, care produce deshidratare și pierderea de electroliți esențiali prin creșterea vâscozității sanguine, urmată de tromboză, ischemie în teritoriul afectat;
  2.  al doilea mecansim, căldura excesivă, care crește tensiunea arterială sistemică, cu ruperea vaselor intracerebrale.

    Atitudinea cea mai simplă și cea mai utilă pentru pacientul este evitarea stresului termic. În cazul în care pacientul nu poate evita expunerea la căldură, se administrează lichide pentru restabilirea unei mase circulante cu un debit cardiac corespunzător unei fiziologii normale.
 
    În cazul pacienților cu ischemie cerebrală se va asigura profilaxia aterogenezei să aibă în vedere și oprirea aterogenezei.
 
    Conduita de lungă durată față de pacienții cu afecțiuni cerebrale ischemice ar trebui (care este factorul determinant în evoluția acestei boli).
 
    Noi avem în vedere administrarea de Infralipid U (Elidor), câte 3-4 cpr./zi pe durata stabilită de medicii specialiști, care normalizează nivelul de lipide din circulația sanguină.

    Fiind un produs din plante, nu s-au remarcat efecte secundare față de preparatele de sinteză chimică (afectarea ficatului sau a altor organe).
 
Pentru asigurarea unei circulații cerebrale compatibile cu o activitate normală, mai ales la persoanele de peste 50 de ani și la cei cu antecedente heredocolaterale pozitive, recomandăm administrarea de Neuroforte (Elidor) câte 2-4 cpr./zi – orele 10 și 14 și Ergonic (Elidor), tot 2-4 cpr./zi – orele 10 și 14.
 
Acest tratament a avut un efect favorabil la pacienții cu tulburări de memorie (de scurtă durată), ca și la pacienții la care s-a instalat afazia în stadiul postoperator (hematom subdural). Evoluția favorabilă a fost evidentă (nu s-au observat recăderi).


    În deficitul de potasiu și magneziu, ca și pentru cardioprotecție, Kali Mag (Elidor),reprezintă soluția optimală, 2-4 cpr./zi.


Dr. Sorin Godeanu, Laboratoarele Elidor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu